Subject: Ziņu lapa MŪSU JAUNAIS STĀSTS Nr.26 / 2023. gada jūnijs

Ja vēstule nav redzama korekti, lūdzu apskatiet e-pastu pārlūkprogrammā
MŪSU JAUNAIS STĀSTS
Ziņu lapa
2023. gada 22. jūnijs
Nr. 26
PROJEKTU ZIŅAS
Kopīgu izaicinājumu risināšana
Robežsardzes kinologiem būs jauni palīgi dienesta darbos

Mūsu projekts K-9 evolution turpina īstenot kopīgo semināru, suņu apmācību un praktisko nodarbību aktivitātes, kuru mērķis ir uzlabot to robežsargu kvalifikāciju, kuri strādā ar dienesta suņiem Latvijā un Lietuvā. Projekta partneri no Latgales reģiona un Viļņas apriņķa arī uzlabo Kinoloģijas centru materiāli tehnisko apmācību bāzi, kas padara kriminālo darbību atklāšanu efektīvāku un paaugstina drošības līmeni pierobežas reģionos. Latvijas pusē pirms dažiem mēnešiem beļģu aitu šķirnes vaislas kuce Bris laida pasaulē kucēnu metienu. Metienā piedzima deviņi kucēni: Nora, Nargiza, Nero, Nixe, Naya, Nikki, Nisha, Narro un Napoleon. Kucēnus, kuri būs atzīti par derīgiem dienestam Valsts robežsardzē, sadalīs pa teritoriālajām pārvaldēm vai arī tie tiks piesaistīti profesionālās tālākizglītības programmas „Robežapsardze” kadetiem, lai pēc aptuveni pusotra gada sāktu pildīt dienesta pienākumus uz valsts robežas. Bet sākumā kucēnam nepieciešams turpināt apmācības kopā ar savu kinologu, piedaloties dažādos kvalifikācijas paaugstināšanas kursos, lai pilnībā sagatavotos turpmākajam dienestam.
Kultūrvēsturiskā mantojuma popularizēšana
Kā atbildēt uz jautājumu “Kāpēc”: divi inovatīvi muzeji kopā meklē risinājumu

Š.g. 6.-7. jūnijā Panevēžā projekta MUZEJS 2020 noslēguma simpozijā ar provokatīvu nosaukumu “Kāpēc” Lietuvas un Latvijas vēsturiskā mantojuma profesionāļi dalījās pieredzē, meklējot veiksmīgas ekspozīcijas un inovatīvas muzeja komunikācijas recepti.
Jaunizveidotā ekspozīcija “EMIGRĒT? PALIKT? ATGRIEZTIES?” tika prezentēta viesiem no Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja un Panevēžas Novadpētniecības muzeja pārstāvjiem. Tika organizēta ekskursija gida pavadībā pa iespaidīgo vēsturisko ekspozīciju “Laikmetu dialogi”, kā arī prezentēta Restaurācijas un izglītības centra darbība. Simpozija dalībnieki apmeklēja arī ievērojamas kultūras iestādes: Pragiedruliai mākslas telpu un Panevēžas mākslas galeriju. Līdztekus izveidotajām jaunajām interaktīvajām ekspozīcijām partneri no Preiļiem izstrādāja mobilo lietotni, kas parāda mūsdienās neeksistējošus kultūras mantojuma objektus 3D formātā. Tāpat tika izveidots virtuālo izstāžu cikls, kas publicēts sociālajos medijos un partneru mājaslapās, kā arī četrās valodās tika izveidota e-rokasgrāmata “Muzejs 2025”
kurā īpaša uzmanība pievērsta inovācijām un atklāti paņēmieni, kā reģionu muzejiem turpināt savu digitālo ceļojumu. Partneri ar prieku atzīst, ka svarīgākais kopīgo projekta aktivitāšu sasniegums – izveidojusies ļoti sirsnīga draudzība ar kaimiņiem! 
Vairāk simpozija bilžu šeit.
Sociālās iekļaušanas veicināšana
Bērnu sociālā iekļaušana, īstenojot sporta un mākslas aktivitātes

Latvija un Lietuva saskaras ar līdzīgiem sociālās integrācijas izaicinājumiem programmas teritorijā, jo invaliditātei un sociālajai atstumtībai nav valstspiederības vai robežu un tā prasa visaptverošu pieeju un sociālās aprūpes pakalpojumu speciālistu sadarbību. Lai uzlabotu mazaizsargāto bērnu un pusaudžu piekļuvi sociālās iekļaušanas pakalpojumiem, divi mūsu projekti DISCOVER ME un Enjoy Being Together ir organizējuši virkni darbnīcu un meistarklašu, neformālās mākslas un rokdarbu nodarbības un dažādas sporta aktivitātes, kas paredzētas bērniem ar īpašām izglītības vajadzībām un viņu ģimenēm Alītas apriņķī (LT) un Latgales reģionā (LV). Abos projektos tika organizēti arī labās prakses apmaiņas pasākumi un apmācības sociālās aprūpes speciālistiem un skolotājiem. Krāslavā (LV) tika izveidots un aprīkots Multi-sensorais centrs, bet Varenā (LT) tika atjaunota Mākslas skola un bērnu jaunrades centrs. Šie projekti veicināja sociālo iekļaušanu ES pierobežas pašvaldībās, mainot sabiedrības attieksmi pret cilvēkiem, kas saskaras ar noteiktiem izaicinājumiem, un sniedza mazaizsargātiem bērniem pieejamību aktīvākai sociālajai dzīvei un vieglākam mācību procesam.
Tradicionālo prasmju saglabāšana
Projekts un māksla – kā tie var būt saistīti

Kā Ludzas novada pašvaldība un Moletu mākslas skola no Lietuvas sasaistīja šos divus vārdus? Ļoti vienkārši – tika radīts projekts seno arodu saglabāšanai Latgalē un Ziemeļaustrumu Lietuvā. Šis CraftWays jeb arodu ceļš bija diezgan līkumains, ar tādiem šķēršļiem kā pandēmija un citi satraucoši pasaules notikumi, bet partneri veiksmīgi nonākuši ceļa gala punktā. Labākais veids, kā saglabāt kādas prasmes, ir nodot tās jaunajai paaudzei, tāpēc projektā darbojās mākslas skolas no Latgales un Utenas reģioniem. Projekta partneri kopīgi īsteno aktivitātes un pasākumus, kas vērsti uz keramikas, kokapstrādes, aušanas un glezniecības amatu saglabāšanu. Visas apmācības ir ierakstītas un pieejamas YouTube. Abu skolu skolotāji piedalījās Tartu Universitātes Vīlandes Kultūras akadēmijas darbnīcās. Tāpat projekta partneri iegādājās instrumentus, aprīkojumu un mēbeles mākslas skolām, kā arī J. Soikāna Ludzas mākslas skolas kokapstrādes kabinets šobrīd ir pilnībā izremontēts un aprīkots, ļaujot skolā atsākt kokamatniecības mācības.
PRASMJU NOZĪMES PALIELINĀŠANA
Pašreizējais prasmju trūkums un neatbilstība ir Eiropas galvenā problēma, kas norāda uz vajadzību pēc “prasmju revolūcijas”.
Šī gada mērķis ir palīdzēt cilvēkiem iegūt pareizās prasmes kvalitatīvām darbavietām un palīdzēt uzņēmumiem, jo īpaši mazajiem un vidējiem uzņēmumiem, risināt prasmju trūkuma problēmu.

2023. gada 8. - 9. jūnijā Briselē un tiešsaistē notika viens no galvenajiem Eiropas Prasmju gada pasākumiem - konference Making Skills Count.
Iedvesmojies, iesaisties, iegūsti prasmes! Uzzini vairāk šeit.
LĪKSMUS LĪGO SVĒTKUS UN SAULAINUS JĀŅUS!
Programma tiek īstenota Eiropas kaimiņattiecību instrumenta ietvaros 
un to finansē Eiropas Savienība.
Šī ziņu lapa ir tapusi ar Eiropas Savienības finansiālo atbalstu. Par ziņu lapas saturu pilnībā ir atbildīgs Apvienotais tehniskais sekretariāts un tas nekādā veidā nevar tikt izmantots, lai atspoguļotu Eiropas Savienības uzskatus.
Sventaragio str. 2, LT-01510, Vilnius, Lithuania
You may unsubscribe or change your contact details at any time.