Subject: Nauja mūsų istorija

Jei šis laiškas Jums tinkamai neatsidaro, skaitykite jį internete
NAUJA MŪSŲ ISTORIJA
Naujienlaiškis
2023 m. birželio 22 d.
Nr. 26
PROJEKTŲ NAUJIENOS
Sprendimai bendriems iššūkiams
Pasienio apsaugos tarnyba turės naujų padėjėjų

Mūsų projektas K-9 Evoliucija tęsia bendrus seminarus, šunų dresūras, praktinius mokymus ir kitas veiklas, skirtas pasienio apsaugos pareigūnų, dirbančių su tarnybiniais šunimis Latvijoje ir Lietuvoje, kvalifikacijos kėlimui. Projekto paramos gavėjai iš Latgalos regiono (LV) ir Vilniaus apskrities (LT) taip pat plėtoja materialinę ir techninę mokymo bazę, efektyvindami nusikalstamų veikų atskleidimą ir didindami saugumo lygį pasienio regionuose.
Prieš kelis mėnesius Latvijos paramos gavėjo belgų aviganė Bris atsivedė 9 šuniukų vadą (Nora, Nargiza, Nero, Nixe, Naya, Nikki, Nisha, Narro ir Napoleonas). Šuniukai, pripažinti tinkamais Valstybės sienos apsaugos tarnybai, bus paskirstyti tarp teritorinių administracijų arba bus priskirti kariūnams, baigiantiems mokymo programą „Sienos apsauga“. Maždaug po pusantrų metų šunys pradės eiti savo pareigas šalies pasienyje, tačiau iš pradžių kiekvienas šuniukas turi tęsti treniruotes su savo kinologu ir dalyvauti įvairiuose dresūros kursuose, kad būtų visapusiškai pasiruošęs būsimai tarnybai.

Istorinio paveldo populiarinimas
Kaip atsakyti į klausimą „Kodėl“: du inovatyvūs muziejai ieško sprendimų kartu

2023 m. birželio 6 – 7 d. Panevėžyje vykusio projekto MUSEUM 2020 baigiamojo simpoziumo „Kodėl“/ „Kāpēc“ metu istorinio paveldo profesionalai iš Lietuvos ir Latvijos dalijosi patirtimi ieškant sėkmingos parodos ir inovatyvaus muziejaus pristatymo recepto. 
Naujai sukurta ekspozicija „EMIGRUOTI? PASILIKTI? GRĮŽTI?“ buvo pristatyta svečiams iš Preilių istorijos ir taikomosios dailės muziejaus bei Panevėžio kraštotyros muziejaus. Buvo surengta ekskursija su gidu pristatant įspūdingas istorines ekspozicijas „Epochų dialogai“, taip pat pristatytas Restauravimo ir edukacijos centras. Simpoziumo dalyviai aplankė žymias kultūros įstaigas: Pragiedrulių meno erdvę ir Panevėžio miesto dailės galeriją.
Be sukurtų naujų interaktyvių ekspozicijų paramos gavėjai iš Preilių sukūrė mobiliąją programėlę, kuri 3D vaizdu parodo šiuo metu neegzistuojančius paveldo objektus. Taip pat sukurtas ir socialiniuose tinkluose bei paramos gavėjų interneto puslapiuose publikuojamas virtualių parodų ciklas bei elektroninis vadovas E-vadovas „Muziejus 2025“, ypatingą dėmesį skiriantis naujovėms ir atskleidžiantis būdus regionų muziejams tęsti skaitmeninę kelionę 4 kalbomis.
Paramos gavėjai džiaugiasi galėdami pripažinti, kad pasiektas ir svarbiausias bendro projekto rezultatas – užsimezgė labai šilta draugystė su kaimynais!
Daugiau simpoziumo nuotraukų galite rasti čia.

Socialinės įtraukties skatinimas
Socialinė vaikų įtrauktis per sporto ir meno veiklą

Lietuva ir Latvija susiduria su panašiais socialinės integracijos iššūkiais Programos teritorijoje, nes negalia ir socialinė atskirtis neturi tautybės ar sienų ir reikalauja visapusiško požiūrio bei socialinės priežiūros paslaugų specialistų bendradarbiavimo. Siekdami padidinti pažeidžiamų vaikų ir paauglių prieigą prie socialinės įtraukties paslaugų, du mūsų projektai „Atrask mane“ ir „Džiaukis buvimu kartu“ surengė seminarų ir meistriškumo pamokų ciklą, neformalias menų ir amatų pamokas bei įvairias sportines veiklas, skirtas specialiųjų ugdymosi poreikių vaikams ir jų šeimoms Alytaus apskrityje (LT) ir Latgalos regione (LV). Be to, abu projektai surengė gerosios patirties mainų renginius ir mokymus socialinės globos specialistams ir mokytojams. Kraslavoje (LV) įkurtas ir įrengtas multisensorinis centras, Varėnoje (LT) atnaujinta meno mokykla ir vaikų kūrybos centras. Šie projektai skatina socialinę įtrauktį, keičia visuomenės požiūrį į žmones, susiduriančius su tam tikrais iššūkiais bei padeda pažeidžiamiems vaikams labiau įsitraukti į socialinį gyvenimą ir palengvina jų mokymosi procesą pasienio regionuose.
Tradicinių įgūdžių išsaugojimas
Projektas ir menas – kas gali būti bendra

Kaip Ludzos savivaldybė iš Latvijos ir Molėtų meno mokykla iš Lietuvos susiejo šiuos du žodžius? Tai buvo labai paprasta – sukuriant projektą, skirtą senovinių amatų Latvijos Latgalos (LV) regione ir šiaurės rytų Lietuvoje išsaugojimui. Ši „Amatų keliai“ projekto kelionė buvo gana vingiuota, su tokiomis kliūtimis kaip pandemija ir nenumatyti pasaulio įvykiai, tačiau paramos gavėjai sėkmingai susidorojo su visais iššūkiais. Geriausias būdas išsaugoti įgūdžius – perduoti juos jaunajai kartai, todėl projekte dalyvavo Latgalos regiono ir Utenos apskrities meno mokyklos. Projekto paramos gavėjai bendrai vykdė veiklas ir renginius, kuriais siekiama išsaugoti keramikos, medžio apdirbimo, audimo ir tapybos amatus. Visi mokymai yra įrašyti ir pasiekiami „YouTube“ kanale. Abiejų mokyklų dėstytojai dalyvavo Tartu universiteto Viljandi kultūros akademijos seminaruose. Taip pat projekto paramos gavėjai įsigijo įrankius, įrangą ir baldus meno mokykloms, o J. Soikāns Ludzos meno mokyklos medžio apdirbimo klasė dabar yra visiškai atnaujinta ir įrengta, todėl mokykloje galima atnaujinti medžio amatų mokymą.
ĮGŪDŽIAI YRA SVARBU
Dabartinis darbuotojų įgūdžių trūkumas ir jų neatitikimas yra pagrindinis Europos iššūkis, rodantis, kad atėjo laikas „įgūdžių revoliucijai“.
Šie metai Europos Sąjungoje paskelbti įgūdžių metais – jų tikslas padėti žmonėms įgyti reikiamų įgūdžių kokybiškam darbui ir padėti įmonėms, ypač mažoms ir vidutinėms, spręsti įgūdžių trūkumo problemas.

2023 m. birželio 8–9 d. Briuselyje ir internetu vyko vienas svarbiausių Europos įgūdžių metų renginių – konferencija „Įgūdžiai yra svarbu“.
Pasisemkite įkvėpimo, įsitraukite, įgykite reikiamų įgūdžių! 
Sužinokite daugiau čia.
LINKIME JUMS LAIMINGŲ JONINIŲ!
Programa yra įgyvendinama pagal Europos kaimynystės priemonę 
ir yra finansuojama Europos Sąjungos
Šį leidinį iš dalies finansavo Europos Sąjunga. Už jo turinį atsako tik Jungtinis techninis sekretoriatas ir jokiomis aplinkybėmis negali būti laikoma, kad šis dokumentas atspindi Europos Sąjungos poziciją.
Sventaragio str. 2, LT-01510, Vilnius, Lithuania
You may unsubscribe or change your contact details at any time.