Subject: Ünnepeld velünk május 9-12. között a ‘70-es évek házait!

Te már tudod, merre jársz a hétvégén?
Budapest100 önkénteshírlevél

Kedves Budapest100 látogató Barátunk!


Közel az év 100. napjához néhány nap és kezdetét veszi az idei Budapest100 fesztivál. Új utakon és eddig fel nem fedezett városrészekben is keressük a város ‘70-es évekbeli építészeti örökségét és az azt benépesítő közösségeket. Már minden program elérhető a honlapon a programok menüpontban. Kövesd a facebook-eseményt, ahol a napokban még tippeket kaphatsz rá, hol, milyen programokkal várunk!



Folytatva a hagyományt, a négynapos hétvége ezúttal is  szakmai nappal indul. 

Május 9-én villáminterjú-maratont szervezünk a KÉK Galériájában, ahol tizenkét ‘70-es évektől alkotó építésszel beszélgetünk kivitelezési gyakorlatokról, a késő modern épületek fogadtatásáról, a  résztvevők személyes élményeiről.  A beszélgetések négy szekcióban zajlanak majd. Regisztrálni a honlapon lehet a május 9-i programok között. 



A város épületei ebből az időszakból is rengeteg érdekes történetet, felfedeznivalót rejtenek, melyeket a kétnapos nyitott házak hétvégéjén ismerhettek meg. Itt szedtük listába a megnyitó házakat, itt pedig a programjaikat.  

A sajtó szakembereivel már bejártunk néhány házat, a teljesség igénye nélkül mutatunk párat, ahova bepillanthattok már a hétvége előtt is.

Fotó: Budapest100/Major Kata


Jártatok már az Árnyas úton, amely a késő modern korszak egyik legegyedibb épülete? Ebben a videóban többet is megtudhattok a házról és hogy mit ígér az idei Budapest100.


Fotó: Budapest100/Dragon Tamás


A korszakban számos oktatási intézmény és kollégium épült, ezek közül is több vár Benneteket épületbejárással és egyéb izgalmas programokkal a hétvégén. Ekkor épült a Semmelweis Egyetem Elméleti tömbje, a korszakban a Szent István Bazilika és a Parlament után  a harmadik legmagasabb épület, amely építészetileg is izgalmas és számtalan műalkotást rejt, többek között a város legnagyobb és talán legszebb ólomüveg ablakát. Ezt is megcsodálhatjátok a hétvégén.



Toronyházak épültek a város más kerületeiben is, az egyik legikonikusabb az MTA Kutatóháza.  Az épület ma is irodaházként működik, egyúttal filmforgatások kedvelt helyszíne, konferenciatermében divatbemutatókat is tartanak, olyan autentikusan őrzi a korszak hangulatát. Az épületben a sajtó képviselőivel már jártunk, pillantsatok be Ti is, ahogyan a Bartók Béla út 48-ba is, ahol egy első beköltöző lakó gondolatait is meghallgathatjátok.



Fotó: Budapest100/Tóth Dóra


Ismeritek a korszak egyik meghatározó díszítőelemét, a pirogránitot? Ez határozza meg nem csak az Árnyas út 15., hanem a Ganz utca 13-15. ma már fővárosi védettséget élvező házának építészeti karakterét. Használata jó döntésnek bizonyult, hiszen a burkolat szinte változatlan minőségben díszíti ma is a házat. Ismerkedjetek itt a házzal, de semmiképp ne hagyjátok ki személyesen sem, hiszen vasárnap a korszak hangulatát idéző programokkal is várnak a szervezők.


Fotó: Budapest100/Ránki Dani


A ‘70-es évek kihagyhatatlan építészeti öröksége a fővárosban a korszakban épült  40 kétezer lakásosnál nagyobb késő modern lakótelep, 216 000 lakással. Városszerte izgalmas programokkal várnak ezek a házak is és kiderül, miért kényelmesek és élhetők ma is. A korabeli sztorikat egykori első beköltözők mondják el Nektek!



A Panelwalks sétaútvonalak mentén egy pecsétgyűjtős lakótelep bebarangolásra invitálunk mindenkit, aki a Budapest100 programjai kapcsán Kelenföldön ill. Újpalotán jár majd. Lesznek pecsétek a helyszíneken, népszerű fagyizókban, sörözőben és menő tematikus nyeremény is lesz kisorsolva. 


Reméljük, meggyőztünk róla, hogy idén is érdemes velünk tartanod a Budapest100-on! Hívd meg barátaidat, ismerőseidet is az idei Budapest100-ra, osszátok meg az eseményt és fedezzétek fel együtt a város késő-modern örökségét!


Üdvözlettel a Budapest100 szervezőcsapata

Kövessetek minket a Facebookon  és Instán és népszerűsítsétek is az oldalunkat. :)


Technológia:
GetResponse