Subject: 💯Most kezdődik igazán a KÉK szezon! | Események és programok a Kortárs Építészeti Központból

Trust Your Architect! | Mihez kezdjünk a későmodern épületekkel?

Május 6-i eseményünkkel ezúttal a Budapest100-hoz csatlakozunk, melynek témája a 70-es évek építészete.


Hogyan viszonyulunk a magyarországi későmodern épített örökséghez? Miből adódnak a véleménykülönbségek a szakmai és a laikus körökben? Hogyan érdemes kutatni, feldolgozni a korszakot? Mi valójában a szocreál, meddig tartott és milyen váltás következett utána? Mi alapján és kik döntenek arról, hogy a 60-as, 70-es évek időszakából mely épületeknek fontos a megőrzése? Miért nem lehetett megmenteni olyan ikonikus későmodern épületeket, mint a várbeli Villamos Teherelosztó?


A kerekasztal-beszélgetés résztvevői:

  • Hartmann Gergely építész, kutató, egyetemi oktató

  • Branczik Márta művészettörténész, muzeológus, műemléki érték szakértő

  • Kovács Dániel művészettörténész, építészeti kritikus

  • Moderátor: Werk Zsuzsi (KÉK)

Időpont: 2024. május 6. 19:00

Helyszín: KÉK projekt galéria, 1111 Bartók Béla út 10-12.


Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap és a Graphisoft támogatásával valósul meg.
Kép forrása: Fortepan / Péterffy István

Budapest100 | Szakmai nap és könyvbemutató

Egy hét múlva, május 9-12. között vár a Budapest100 ‘70-es évek! Már elérhető a fesztivál valamennyi programja a Budapest100 honlapján és a nyomtatott programfüzetben, amely a KÉK közösségi irodájában (Bartók Béla út 10-12.) és a Blinken Osa Archivumban (Arany János u. 32.) beszerezhető nyitvatartási időben.

Május 9-én a szakmai napon a ‘70-es évektől alkotó építészekkel, építészeti és műemléki szakemberekkel teremtünk lehetőséget a találkozásra és a korszak építészeti történeteinek megismerésére, majd a modern épületek felújításáról, jövőjéről szóló kerekasztal-beszélgetéssel nyitjuk meg az ünnepet.

Regisztrálni ITT lehet a programra.


Este 7 órától a modern épületek felújításáról, jövőjéről szóló kerekasztal-beszélgetéssel nyitjuk meg az ünnepet, amelyen arra keressük a választ, mit kezdünk, kezdhetünk ma a korszak épületeivel, kihez fordulhatunk, milyen értékeket, analógiákat érdemes észrevennünk bennük. A beszélgetés résztvevői Fernezelyi Gergő, Erő Zoltán, Dávida Eszter és Benkő Melinda, moderátora pedig az idei Budapest100 program kutatási vezetője, Balla Regina.

Május 10-én, pénteken este 19:30-tól mutatja be a Budapest100 ‘70-es évek szakmai kurátora, Kovács Dániel "Szocreál és késő modern Budapest" című könyvét. A könyvbemutató alkalmával Zubreczki Dávid beszélget a kiadó Kedves Lászlóval, valamint a szerzővel. A beszélgetés után az alkotók dedikálják a könyvet. Regisztrálni itt tudtok az eseményre.


Május 11-12-én a hagyományos nyitott házak hétvégéjén várunk benneteket a megnyitó 38 házban és 27 sétán, böngésszétek a programot itt, még találtok szabad sétahelyeket ugyanitt.

KÉK Városi Séták | Díjazott parkok

A séták regisztrációhoz kötöttek, kényelmes cipő és az időjárásnak megfelelő ruházatot ajánlunk!

A jegy ára 4000 Ft, diákoknak 1000 Ft.

Fotó: Gulyás Attila

Bástya park | Május 7.

Bejárjuk Pest egyik legújabb közparkját, ahol az épített elemek szimbiózisban állnak a hagyományos és kísérletező zöldfelületi elemekkel.

//Sétavezetők: Koszorú Bálint, Marosi Péter, a Város-Teampannon építészei

Regisztrálj!

Vizafogó park | Május 13.

Hogyan érdemes a 21. században parkot tervezni egy lakótelep közepére? Tarts velünk, hogy megtudd a választ és megismerd a Budapesti Építészeti Nívódíj nyertesét.

//Sétavezetők: Pécsi Máté és Ripszám Eszter az Objekt Tájépítész Iroda tájépítészei

Regisztrálj!

Fotó: Danyi Balázs

LINA | Open Call for breaking through

Legyél LINA-ösztöndíjas! A felhívás feltörekvő szakembereket és kreatívokat keres, csapat és egyéni formában várják a jelentkezéseket a környezeti válsággal foglalkozó ötleteikkel, gyakorlati megoldásaikkal és elméleti meglátásaikkal. Legyél te a 25 kiválasztott közül az egyik!


Határidő: 2024.05.13.

További információ az Open Call-ról ITT található.

Emellett már megtalálhatóak a 2024/25 European Architecture Programme évadának különböző helyszínei, szervezetei és programjai a LINA honlapján, ahova az ösztöndíj elnyerése esetén közreműködőként is el lehet jutni!

ADÓ1% | Ismerjük meg jobban a KÉK projekteket!

A KÉK mentorprogramja egy olyan fejlesztő és közösségépítő projekt, ami az épített környezet, vizuális kultúra és a modern város témái köré szerveződik. Az eddigi években a mentoráltak részt vehettek valamelyik projekt szervezésében, bekapcsolódhattak a KÉK szakmai munkájába, hogy projektveztőinktől közvetlenül tanulhassanak.

A csapatok különféle feladatokat kapnak, ahol minden esetben a cél az elméleti tudás elsajátítása, a gyakorlati megvalósítás és ezzel a tapasztalatszerzés. A részvétel mindenki számára nyitott nem csak építészeknek, a célunk az, hogy minél több fiatalnak biztosítsunk ezzel lehetőséget hasznos tapasztalatok megszerzésére.


Kipróbálnád magad ezen a projekten? Jelentkezz jövőre, addig pedig adód 1%-ával támogathatod a Kortárs Építészeti Központ Alapítványt!

Adószám: 18189223-1-43


Így tudsz nyilatkozni az 1%-odról!


Technológia:
GetResponse