Subject: 💥Indul a KÉK fesztiválszezon! | ArchiKids a gyerekeknek, Budapest100 mindenkinek

ArchiKids_VárosÁlmodók | Most hétvége!

Ne feledjétek, az esemény ezen a szombaton (04.27.) kerül megrendezésre. A teljes programlistát az ArchiKids Facebook eseményében és KÉK weboldalán találjátok.

Szakmai est | Bazalt Iskola könyvbemutató

A Bazalt Iskola a CAN Architects oktatási programja, melynek célkitűzése, hogy a kültéri tanulás pedagógiai lehetőségeit a közoktatás rendszerébe integrálja. A diákokat és tanárokat bevonó közösségi tervezési folyamat eredménye minden iskolában kültéri tanterem tervezése és építése és pedagógiai módszertan fejlesztése. A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatásával 2022-2023-ban 9 iskolában 15 Bazalt Tanterem valósult meg a régióban.


A Bazalt Iskola - A kültéri tanulás módszertana című kötet a kültéri tanulás Kodály-módszerét: a közösségi tervezésen alapuló kültéri tanterem és tananyagfejlesztést osztja meg építész, pedagógus és környezetpszichológus látószögén keresztül. A három szakértő tapasztalata és látásmódja vizuálisan olvasható párbeszédben vonul végig a könyv szerkezetén. Míg a kültéri foglalkozások tartalmát sűrítő illusztrációk a fejezeteket tagolják, addig a werkfotók és a tippek hitelesítik a leírtakat.


Ha kíváncsi vagy a beszélgetés résztvevőire, nézd meg a Facebook eseményt és csatlakozz a KÉK projektgalériájában 2024.04.27-én 18:30-tól kezdődő könyvbemutatóra!

Budapest100 | Megérkeztek a programfüzetek

Már elérhető a május 9-12. között rendezett fesztivál valamennyi programja a Budapest100 honlapján és a nyomtatott programfüzetben, amelyet a KÉK közösségi irodájában (Bartók Béla út 10-12.) és a Blinken Osa Archivumban (Arany János u. 32.) tudtok nyitvatartási időben beszerezni. 

A sétákra és egyéb regisztrációköteles programokra április 26-tól indul a jelentkezés a Budapest100 honlapján. Városszerte várnak benneteket a megnyitó házak és séták, érdemes úgy megtervezni a napot és regisztrálni a programokra, hogy kényelmesen eljussatok minden olyan helyszínre, ami érdekes lehet számotokra, hogy mások is így tehessenek!

Májusi KÉK Városi Séták

Bástya park | Május 7.

A pesti belvárosi egyik legújabb közparkja, melyben az épített elemek szimbiózisban állnak a hagyományos és kísérletező zöldfelületi elemekkel, illetve a kékinfrastruktúra felszíni és felszín alatti berendezéseivel. A sétát Koszorú Bálint, Marosi Péter, akik a Város-Teampannon építészei.


Regisztrálni ITT tudtok az eseményre.

Fotó: Gulyás Attila

Fotó: Danyi Balázs

Vizafogó park és pavilon | Május 13.

A Vizafogó park korábban nem jellemző példát mutat arra, hogy hogyan lehet egy eredetileg beépítésre szánt területen a helybeliek igényeit és jóllétét szolgáló kortárs, minőségi zöldfelületet kialakítani.

Sétavezetőink Pécsi Máté és Ripszám Eszter, akik az Objekt Tájépítész Iroda tájépítészei.


ITT tudtok regisztrálni a sétára.

Kényelmes cipő és az időjárásnak megfelelő ruházat ajánlott!

A sétajegyek árai 4000 Ft, diákoknak pedig csak 1000 Ft!

Trust Your Architect! | Nézd vissza!

A Trust Your Architect! eseményeinket minden alkalommal élőben közvetítjük a KÉK YouTube csatornáján, ahol bármikor utólag is visszanézhető a közvetítés!

Láttad már az áprilisi kerekasztal beszélgetést, ahol a lakossági ellenállás lehetőségeiről volt szó?

Április 8-án nagy érdeklődés mellett megtartottuk a lakossági ellenállás lehetőségeiről szóló Trust Your Architect! alkalmunkat.

Megvitattuk, mit lehet tenni azért, hogy közös ügy legyen a lokális érdek, hogyan lehet kinyitni a fantáziánkat az irodaházon és a térkövön túl, és hogyan néz ki egy 250 méteres épület a Hősök tere mögött. Természetesen nem kerülhettük ki a kiemelt beruházások témakörét: hogyan lehetetleníti el a közérdeket, ha általánossá tesszük a rendkívülit? Mi véd meg a hatalom arroganciájától? Talán az, ha megismerjük és gondozzuk tereinket.

Meghívott vendégeink voltak Saly Noémi, Perényi László és Zsuppán András. A beszélgetés moderátora Turai Júlia volt.

fotó és videó: KépKocka - Építész Média Kör
Az esemény a Nemzeti Kulturális Alap és a Graphisoft támogatásával valósul meg.

Fotó: Cseh Edina

Innotéka cikk | Tájtéka 

Az Innotéka Szemerey Samut, a KÉK szakmai vezetőjét kérdezte a TÁJTÉKA projektünkkel kapcsolatban. A cikkben olvashattok többek között arról, hogy miben különbözött a hasonló területfejlesztési projektektől, miről szóltak a programjai, kik voltak a célcsoportok és egyáltalán miért a Balaton-felvidék lett a választásunk?

A TÁJTÉKA keretében egy 3 kötetből álló kiadványsorozat is készült, a Balaton-felvidék jövőjéről, eszköztáráról és egy használati útmutató itt élőknek, látogatóknak és beköltözőknek.


A KÉKben még kaphatóak TÁJTÉKA könyveink! Amennyiben felkeltette az érdeklődésedet a cikk, ne habozz, gyere be a KÉK-be nyitvatartási időben és kerüljenek a polcodra!


A cikket elolvashatod ITT

ADÓ1% | Ismerjük meg jobban a KÉK projekteket!

Az Budapesti Építészeti Filmnapok egy évente  megrendezett filmfesztivál, ahol olyan filmek vannak a főszerepben, amik szorosan kapcsolódnak az épített környezethez, városhoz és épületekhez. Minden évben valamilyen kulcsfontosságú motívumot járnak körbe a vetítések és az azt következő beszélgetések, ilyenek voltak az idei  “People Behind” és a 2022-es “Act Global” tematikák is.

Házban laksz? Szereted a filmeket? Akkor adód 1%-ával támogasd a Kortárs Építészeti Központ Alapítványt és ezzel a Budapesti Építészeti Filmnapokat!

Adószám: 18189223-1-43


Így tudsz nyilatkozni az 1%-ról!

Gratulálunk a DECODE díjazottaknak!

Április 18-án kihirdették a DECODE pályázat eredményét és megnyitották a pályaművekből rendezett kiállítást az aqb Project Space-ben.

A teljes beszámolót a díjátadóról megtaláljátok a KÉK weboldán, a díjazottak névsorával együtt!


Technológia:
GetResponse