Subject: Sügisele vastu🍁


September 2018
Armas lugeja! 

Avasid meie septembrikuu uudiskirja, millest leiad infot eelmise kuu kinnisvaraturu ning tulevaste kliendipäevade kohtaSamuti on meil varuks paar magusat pakkumist.
 Loodame, et leiad siit endale midagi kasulikku ja/või saad teada midagi uut ja põnevat! 

Head uudistamist! 
August kinnisvaraturul: Tallinnas on ehituslubade saamine aeglustunud
Kinnisvaraturg jätkab Eesti tähtsamates linnades stabiilselt aktiivselt, samas kui mõnel juhul on märgata ehituslubade menetlusaja pikenemist.
Ehkki augustis oli tehingute arv hetkeseisuga selle aasta väikseim, on kinnisvaraturg olnud Tallinnas siiski aktiivne, mida näitab see, et aasta esimese kaheksa kuuga on Tallinnas sõlmitud ca 150 tehingut rohkem kui mullu sama ajaga. Üldiselt on pealinna kinnisvaraturg on jõudnud rahulikumasse faasi, kus tehingute arvu tõus on pidurdumas ning varasematele aastatele iseloomulikku suurt kasvu ei maksa enam oodata.

Ehitusloa saanud eluruumide maht on olnud juba mõnda aega languses. Samas ei peegelda see adekvaatselt kinnisvaraturu üldist seisundit, kuna arendajate hinnangul on ehitusloa taotlemise perioodid pikenenud. Võrreldes 2017. aasta sama ajaga on peamiselt elamumaa sihtotstarbega kehtestatud detailplaneeringute maht kasvanud.

Hoolimata ehitushindade kiirest kasvust on korterite mediaanhind stabiliseerunud, jäädes sel aastal sõltuvalt kuust 1700–1800 EUR/m2 vahele ning esimese kaheksa kuu võrdluses on võrreldes möödunud aasta sama ajaga kasvanud 6,3%. Augustis müüdi Tallinnas 698 korterit, mille mediaanhind oli 1712 eurot ruutmeetri eest. Võrreldes juuliga langesid antud näitajad vastavalt 1,6% ja 1,3%. Mullune august oli tehingute arvult üks 2017. aasta aktiivsemaid, mil müüdi 866 korterit. Mediaanhind oli aga täpselt sama – 1712 eurot ruutmeetri kohta.

Teiste suuremate Eesti linnade arengud on võrreldes Tallinnaga veidi erinevad – Tartus on tänavuse aasta kasvu võimendanud eelmise aasta madal võrdlusbaas – tehingute arv on aasta esimese kaheksa kuuga suurenenud enam kui 170 võrra, mediaanhind 7,7%. Augustis oli Tartu turg samuti aktiivne – neljandat kuud järjest sõlmiti üle 170 tehingu, samas kui eelmisel aastal ei jõutud ühelgi korral taolise tulemuseni. Korterite ruutmeetri mediaanhind oli augustis 1362 eurot, mis võrreldes juuliga kasvas 0,3% ning mulluse augustiga 1,7%.

Pärnu turg sõltub veelgi enam mõnest üksikust suurest arendusest, mis eelmisel aastal realiseerusid suuremas mahus kui käesoleval aastal – hinnakasv on olnud küll tugev (+15,2% võrreldes möödunud aasta kaheksa esimese kuuga), ent tehingute arv on veidi vähenenud (ligi 30 võrreldes eelmise aasta sama ajaga). Augustis müüdi Pärnus 90 korterit, mille ruutmeetri mediaanhinnaks kujunes 996 eurot. Võrreldes juuliga muutus see näitaja -9%, samas kui mulluse augustiga kõrvutades kasvas see 2,6%.


Igor Habal
Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik
Täielikult renoveeritud peremaja Nõmmel!
Tallinnas, Nõmmel, Harku metsa läheduses asuval vaiksel Metsaveere tänaval ootab uusi rõõmsaid elanikke hubane ja mõnus, täielikult renoveeritud peremaja. 1959. aastal valminud elamus on avarust ja õhku, siin on kuus tuba ning üldpinda suisa 218 ruutmeetrit.

Maja esimesel korrusel paiknevad avar elutuba koos köögiga, kabinet-töötuba omaette pesumasina ja –kuivatinišiga ning veranda, kust pääseb ka aeda. Lisaks ka tualett ning esik.

Teisel korrusel on kolm magamistuba, millest ühe juurde kuulub ka walk-in garderoob. 


Kui oled unistanud elust Nõmmel, siis helista ja läheme vaatama. Nii vahvat perekodu just iga päev ei müüda.
Inspireeriv korter Tallinna vanalinnas vaatega Tornide väljakule!
Korter asub kohe Tornide väljaku äärses majas kuhu on võimalik autoga ligipääs Kooli tänavalt. Korter on läbi maja planeeringuga, aknas avaneb vaade nii Tornide väljakule kui päikselisele Kooli tänavale.

Korteri koosseisu kuulub 5 tuba, wc-vannituba , köök ja koridor.
Korteris on gaasiküte, ühes toas säilitatud ahi.


Imeline 3-toaline korter Kassisabas!
Elamu on valminud 19. sajandi lõpus, kuid on kapitaalselt rekonstrueeritud 2015. aastal.

Korteris on esik, garderoob, köök-elutuba, kaks eraldiasetsevat magamistuba, vannituba-tualett. Korter on väga heas seisukorras, remondivajadus puudub.

Müügihind sisaldab korteris asuvat köögimööblit koos –tehnikaga, sisseehitatud kappe, sanitaartehnikat. Muu sisustus müüakse ostjale eraldi kokkuleppel, lisatasu eest.

Lisaks sisaldub korteri müügihinnas panipaik, mis on registreeritud kinnistusregistris eraldi korteriomandina

UUSARENDUSED
Vana-Rannamõisa eripakkumisega
 kliendipäev
15.09kell 12-14!

Suurepärase asukohaga 2-toaline korter.
Korteri hinnas sisaldub kvaliteetne köögimööbel koos tehnikaga, liugustega garderoobikapp, pesumasin vannitoas.


Viimsirahu eripakkumisega kliendipäev 19.09 kell 18-20!

Viimsirahu ridaelamute puhul on tegemist äärmiselt kvaliteetselt ehitatud ja viimistletud kodudega



Südanõmme arendus Nõmme südames! 

Septembris ostjale tasuta varjualune parkimiskoht (väärtus 8000 eurot)!
Erakordne kodu kaunilt haljastatud vaikses sisekvartalis Nõmme südames.



Kuuseheki elamurajooni esimene maja valmib juba varsti! 


Selle aasta lõpus valmib Kuuseheki elamurajooni esimene maja, Kuuseheki 50. Mõned korterid on veel saadaval, vaata järgi kodulehelt!


Jõekalda kodude kliendipäev 
30.09 kell 14-16!

Tallinnast 25 km kaugusel asuvas kaunis väikelinnas Keilas Kalda põik tänaval on valminud uued kaasaegsed ja praktilise lahendusega ridamajad.


Pooltühjad kontorihooned võiks mikrokorteriteks kujundada!
Kinnisvaraturul aktuaalseks teemaks kujunenud mikrokorterite järele on nõudlus pidevalt kasvav, sest stabiilset, teisalt paindlike tingimustega üüripinda vajavad nii siseriiklikult rändavad töötajad kui ka siia lühemaks või pikemaks ajaks saabuvad välismaalased. See on aktiivne turg, millesse on valmis panustama nii väikesed jaeinvestorid kui ka suured tegijad, kes oleksid huvitatud tervetest üürimajadest.
Tallinn meelitab paljusid ning linna elanikkond on pidevalt kasvav. Seetõttu on aktiivse kinnisvaraturu valguses üha rohkem vaja ka üürikortereid, kusjuures, üha enam just mikrokortereid, mille väike üldpind võimaldaks madalamaid kulusid ning investorist omanik paindlikkust ja stabiilsust.

Kui siiani on minikorterite turul teinud ilma peamiselt kohalikud investorid, siis aina enam on saabunud ka välismaalaseid. Nii olen viimasel ajal tegelenud üüriinvestoritega, kes on pärit näiteks Prantsusmaalt ja Hollandist.

Oluline on paindlikkus

Mikrokorterite elanikkond on mitmekesine, sisuliselt läbilõige ühiskonnast. Nende hulgas on ka palju hooajalise tööga Tallinna saabuvaid kohalikke või välismaalaseid, tudengeid ning ka neid, kes vajavad vaid lühiaegset üürilepingut.

Nagu üldiselt tavaks, nii on ka mikrokorterite puhul üürilepingu pikkuseks eelistatult aasta, millele tõusvas trendis järgneb üürimine 3-4 kuuks suveperioodil.

Samas on just mikrokorterite puhul üheks oluliseks teemaks tõusnud paindlikkuse võimaldamine üüriperioodi pikkuses. Aastase või suveperioodi lühiajalise lepingu kõrval vajatakse tegelikult väga erineva pikkusega üürilepinguid igasugustel aegadel. Näiteks, paljud välismaalased tulevad siia tööle mõne projekti raames, mis kestab 2-4 kuud. Piisavalt pikk aeg, et mitte hotellis elada, kuid samas paljud korteriomanikud selliseid vahemikke ei paku. Kes pakub, on üüriturul kindlalt eelisseisus.


Mikrokortereid üüritakse kõikjal

Kui välismaalased valivad elukoha peamiselt kesklinna või mõne ülikooli lähedusse, siis mujalt Eestist tulijad on asukoha suhtes avatumad ning otsivad pigem soodsamat üürihinda. Neid inimesi, kes ostavad mikrokorteri päriselt oma koduks, on aga väga üksikuid.

Mikrokorterite eelistaud üldpinnad on vahemikus 16-24 ruutmeetrit. Vanemate hoonete rekonstrueerimise käigus on pakkumisele tulnud ka väiksemaid tube, kuid nende järele ei pruugi nõudlus enam nii suur olla. Suurema üldpinnaga kortereid käsitletakse aga pigem juba nn stuudiote või ühe-toaliste korteritena.

Investoril tasub seega arvestada, et nii üldpinnast kui asukohast sõltub mikrokorteri üürihinnatase, kuid teisalt on üürnik pea alati ka olemas. Nagu juba ennist kirjutasin, sõltub inimese päritolust üsna palju, kuhu ta eelistab elama asuda. Niisamuti sõltub ka see üürniku tegevusalast ja sellest, kas ta elab korteris kogu üüriperioodi või näiteks vaid nädala sees.

Arendamiseks sobivad vanad kontorihooned

Kuigi mikrokortereid on arendusprojektidena juba mitmeid rajatud, on neile tegelikult palju enam turgu.

Näiteks eriti tasub sellele mõelda neil vanemate büroomajade omanikel, kelle valduses olev kontorihoone pole enam eriti atraktiivne, kuid oma konstruktsioonide ja asukoha mõttes sobiks hästi üürimajaks. Vanad büroomajad on enamasti koridorsüsteemis, mis võimaldab nende kohandamist mikrokorteritega majaks.
Asukohana sobivad nii kesklinn, erinevad tõmbekeskused, nagu näiteks Tallinna Tehnikaülikooli ümbrus või hoopis mõne tööstuspargi piirkond.

Mikrokorteritega maja planeerides tasub hilisemat silmas pidades kaaluda kahe erineva variandi vahel. Esiteks, ja praegu levinud võimaluseks, on valminud hoone müüa korterite kaupa edasi investoritele. Teiseks variandiks on hakata kortereid ise üürile andma, tekitades endale tervikliku rahavooga objekti. Muide, sellist üürimaja on hiljem võimalik ka edasi müüa, sest alati on liikvel institutsionaalseid suurinvestoreid, kes tunnevad selliste rahavooobjektide vastu suurt huvi.

Triin Sõro 
Uus Maa Kinnisvarabüroo maakler

Pöörise tänaval toimus esimene kogukonnapäev!

Sel nädalavahetusel toimus Pöörise tänava esimene kogukonnapäev!

 Kohapeal sai elaval tulel küpsetatud pitsat Street Pizza käest ning soojema joogiga kostitas Kohvishop. Suurepäraseid burgereid pakkus Uulits Tänavagurmee ning mõnusalt magusaid maitseid Jäämari - käsitöö pulgajäätis!

 Ägeda teadusshowga esinesid Kolm Põrsakest, imearmas Elsa tegi koos lastega põnevaid tegevusi ning iga soovija sai endale ka vahva näomaalingu. 
Kohalikud korraldasid kirbuka, kust võis leida põnevat kraami ning päeva lõpuks esines ansambel Moodwakers.

Ja veel, Pöörise keskväljak on nüüd ametlikult kõigile avatud, selleks puhuks tuli kohale Mustamäe Linnaosa Valitsuse vanem Lauri Laats. Hiljem said kõik soovijad imemaitsvat torti, mille tegid meile usinad Pagaripoisid.

Kuidas Sulle meeldiks aasta lõpuni kodus mitte lillegi liigutada, isegi mitte kaktust? Kuidas Sulle meeldiks puhas kodu, ja selline puhas, et kõik ei ole ühte kappi peitu topitud?

Selleks on Sul tarvis teha vaid 3 lihtsat sammu:

1. Mine lehele kinnisvara24.ee

2. Vali kuulutus, milline võiks olla Sinu unistuste kodu

3. Jaga seda kuulutuse linki Facebookis hashtagiga #minuunistustekodu ning osaledki loosis!

Auhinnaks on aasta lõpuni kodukoristus!


Uus Maa kinnisvarasaade Äripäeva raadios!

Tallinna rajatakse suur sisustuskaubamaja.
Pealinna ärikinnisvaraturg on saanud sisse hea hoo ning tulekul on mitmeid põnevaid arendusprojekte.

Näiteks hakatakse Tallinna rajama uut mööbli- ja sisustuskaubamaja, mis koondab enda katuse alla üle 30 erineva kaupmehe.

Esimese poolaasta ärikinnisvaraturu olulisematest sündmustest ning lähiaja arengutest räägivad Uus Maa analüütik Igor Habal, äripindade juhtiv konsultant Kristjan Ploompuu ja äripindade maakler Eduard Sorokin. Saatejuht on Aivar Hundimägi.

Kõik saated on järelkuulatavad

Leiad meid Instagramist @uus_maa_realestate
Uus Maa Kinnisvarabüroo 
uusmaa@uusmaa.ee
Kui kiri ei avane korrektselt, palun vajuta siia!
Maakri 19/1 V korrus, 10145, Tallinn, Estonia
You may unsubscribe or change your contact details at any time.