Subject: Principalele modificari in noul ISO/DIS 9001


Ianuarie 2015
LikeTwitterPinterestGooglePlus LinkedInForward

Despre standardul ISO / DIS 9001:2015 sau "Ce stim pana acum..."

View this email online if it doesn't display correctly
ISO 9000 a fost in mod constant cea mai populara serie de standarde ISO
Asa cum v-am prezentat si in alte informari anterioare, standardul ISO 9001 se afla in plin proces de revizie. In mai 2014 a fost elaborat si supus la vot draftul standardului (DIS). In octombrie 2014 s-a incheiat procesul de votare si de transmitere a observatiilor de catre membrii ISO, iar in curand va fi transmis FDIS, adica draftul final.

Sa ne amintim ...
In 1987, ISO (International Standard Organization) a elaborat prima editie a unui standard destinat „calitatii”. Acesta a fost inceputul unei ere noi, pentru ca radacinile standardului sunt mai vechi si dateaza din 1971 cand British Standards Institute (BSI) a elaborat primul standard pentru „asigurarea calitatii” BS 9000 destinat in principal industriei electronice, iar in 1979 acesta a devenit BS 5750. Scopul standardului BS5750 a fost de a asigura un document contractual comun, pentru a se demonstra ca productia industriala era controlata.
Seria ISO 9000 de standarde, si in principal 9001, a trecut prin mai multe revizii. Versiunea initiala din 1987 (ISO 9000:1987) avea aceeasi structura cu standardul britanic BS 5750, cu trei „modele” in functie de domeniul de activitate al organizatiilor.
Schematic, putem sintetiza istoria standardelor ISO 9001, astfel:
Care este termenul final de publicare al standardului?
Procesul de revizuire al standardului ISO 9001 este în plină desfășurare și este de așteptat ca versiunea finală sa fie lansata în septembrie 2015. Trebuie sa precizam ca, „drumul” pe care il parcurge un standard ISO de la propunerea initiala si pana la publicare, presupune mai multe faze obligatorii; puteti vedea aici un clip al ISO pe aceasta tema ...
In aceasta perioada, conform planificarii transmise de ISO, asteptam sa fie emis si lansat pentru observatii si vot, draftul final al standardului (FDIS). Dar, desi standardul este încă "în curs de execuție" se stiu destul de multe despre ceea ce ISO 9001 ne va aduce nou, si putem spune că modificările propuse sunt semnificative.
10 modificari importante ale ISO 9001
Se pot spune multe despre schimbarile ce vor fi aduse de noua editie a standardului, s-au scris si se vor mai scrie multe pe aceasta tema. Noi am selectat 10 noutati pe care vi le prezentam mai jos. Nu sunt toate, dar ni se par cele mai importante si de aceea le-am sintetizat si vi le facem cunoscute:
01. Structura generala a standardului, conform Anexa SL
- 10 capitole de cerinte, fata de 8 in editia anterioara
- capitole identice pentru toate Sistemele de management
02. Accent pe managementul riscului sau „risk-based thinking”
- cerinta referitoare la actiuni preventive nu exista; aceasta este inlocuita de „determinarea riscurilor si oportunitatilor care trebuie abordate...”
03. Se introduc cerinte referitoare la „contextul organizatiei” ...
ThesanCo, Constanta, Constanta, Constanta 900063, Romania
You may unsubscribe or change your contact details at any time.