Onderwerp: Nieuwsbrief NVP-UNIMA juni 2018

Bekijk dit bericht online als het niet goed wordt weergegeven
JUNI 2018
BERICHTEN VAN DE NVP-UNIMA
Hoofdredacteur
Bladmanager
 Voor de redactie van ons kwartaal vakblad, De wereld van het poppenspel zoekt de NVP-UNIMA voor het einde van het jaar 2018 een nieuwe hoofdredacteur:

Aanjagende Bladmanager
De Wereld van het Poppenspel (WP) is een vakblad voor liefhebbers en poppenspelers. Het is een uitgave van de Nederlandse Vereniging voor het Poppenspel (NVP-UNIMA). De afgelopen jaren heeft de redactie met WP een overgang gemaakt van verenigingsblad naar vakblad voor het poppenspel en een goede kwaliteit gevonden. Belangrijkste opdracht voor de nieuwe bladmanager is het behouden van dit hoge niveau. De huidige hoofdredacteur heeft aangegeven de nieuwe bladmanager te kunnen en willen ondersteunen in de aanloop naar de publicatie van de eerste tijdschriften onder de nieuwe hoofdredacteur.

Taken:
• Redactie aansturen, aanmoedigen en aansporen
• Bladplanning maken en bewaken
• Contacten onderhouden met redactie en bestuur NVP-UNIMA
• Deadline bewaken en contact daarover met redactie houden
• Schrijven van een voorwoord
• Overleggen met eindredactie en vormgeving

Profiel
• Goede beheersing van de Nederlandse taal
• Sociaal intelligent, tactisch en empathisch en doortastend
• Kritisch meedenken en dit kunnen verwoorden in opbouwende feedback
• Gedisciplineerd en gestructureerd
• Leidinggevend
• Teamplayer met een groot netwerk in het poppen- en objecttheater
• Goede verbinding met het veld

Wat bieden we:
• Een enthousiast redactieteam
• Werken en ervaring opdoen met een professioneel vakblad
• Onkostenvergoeding op declaratiebasis

Voor meer informatie over de vacature kun je contact opnemen met Martine van Ditzhuyzen (redactie@nvp-unima.nl) of bestuursvoorzitter Alexander Bauwens (voorzitter@nvp-unima.nl) van de NVP-UNIMA. 

DOE MEE! 
Meld een theater of poppenspeler aan voor de 
Ruth van der Steenhovenprijs 2019
DE RUTH VAN DER STEENHOVENPRIJS – WAT IS DAT?
Ruth van der Steenhoven was decennia lang de motor van de NVP(-UNIMA). Als geen ander was hij betrokken bij de vereniging en de poppenspelers, waarbij hij vooral jonge/beginnende mensen op allerlei wijze stimuleerde om het vak te leren. Na zijn overlijden op 5 juni 2016 heeft de NVP-UNIMA de Ruth van der Steenhovenprijs in het leven geroepen.

De Ruth van der Steenhovenprijs is een tweejaarlijkse aanmoedigingsprijs ter ondersteuning van beginnende (jonge) getalenteerde poppenspelers die hun talent verder willen ontwikkelen, bijvoorbeeld door het volgen van (internationale) opleidingen en cursussen of via individuele coaching door een ervaren theatermaker, dramaturg of regisseur.
De prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van € 500 ter besteding aan verdere talentontwikkeling.

In 2017 is de prijs toegekend aan het theatergezelschap BetweenTwoHands. De volgende uitreiking zal zijn in 2019 (Tegelijk met de uitreiking van de Wim Meilinkprijs, datum nog niet bekend).

HOE KUN JE EEN THEATER OF POPPENSPELER NOMINEREN?
De Ruth van der Steenhovenprijs is een ledenprijs. Leden van de NVP-UNIMA kunnen beginnende (jonge) getalenteerde theaters en spelers voordragen voor deze prijs door een e-mail te sturen aan: sigrid@dereus.net (secretaris Ruth van der Steenhovenprijs)
Vermeld in deze e-mail de naam en het e-mailadres van de speler (of het theatergezelschap) die je aanmeldt + een korte motivatie van je voordracht.

Belangrijk: alleen als lid van de NVP-UNIMA kun je iemand aanmelden. Diegene die je aanmeldt hoeft geen lid te zijn van de NVP-UNIMA. Juryleden van de Ruth van der Steenhovenprijs kunnen geen voordracht doen.

HOE GAAT HET DAARNA VERDER?
Deze oproep wordt een paar keer in de nieuwsbrief opgenomen. Daarna worden alle genomineerden op een rijtje gezet en kun je als lid je stem uitbrengen op één van de genomineerden. Uit de 3 genomineerden met de meeste stemmen kiest de jury – na o.a. een bezoek te hebben gebracht aan een optreden van de speler/het theatergezelschap – de prijswinnaar.

De jury van de Ruth Van der Steenhovenprijs 2019 bestaat uit: Eliane Attinger (o.a. voorheen algemeen directeur en artistiek leider van het Ostadetheater en Feikes Huis), Adrie van Essen (o.a. programmeur straattheater Kunsten op Straat) en Myrthe Schuuring (programmeur Amstelveens Poppentheater). ACTIVITEITEN VAN DE NVP-UNIMA
SUMMER SEMINAR 2018
Modern Schaduw theater
Masterclass met 
Fabrizio Montecchi
MODERN SCHADUW THEATER
Het kenmerkende van modern schaduwtheater is het loslaten van de vaste, dichtbij elkaar geplaatste verbinding tussen lichtbron, projectiescherm, object of lichaam en schaduw. Hierdoor ontstaat letterlijk en figuurlijk een enorme ruimte voor een oneindige reeks spelmogelijkheden. Volgens Fabrizio is het essentieel de verschillende onderdelen van het schaduwtheater - het licht, het scherm, het lichaam van de schaduwspeler en of het schaduwobject, de ruimte en de onbegrepen en onderdrukte schaduw zelf - ieder apart de ruimte te geven.

Droomtheater Rotterdam organiseert in samenwerking met NVP-UNIMA een Masterclass Modern Schaduwtheater van 4 - 8 juni 2018 in Rotterdam. De Masterclass wordt gegeven door de Italiaanse moderne schaduwtheaterspeler en -regisseur Fabrizio Montecchi van Teatro Gioco Vita uit Piacenza. Modern Schaduwtheater kenmerkt zich door het loslaten van de vaste verbinding tussen scherm, lichtbron, schaduwobject en schaduw van het traditionele schaduwspel. In de Masterclass passeren verschillende lichtbronnen, schaduwprojecties voor en achter het scherm en praktijkvoorbeelden de revue. Zeer inspirerend voor wie schaduwtheater in zijn werk wil integreren. Natuurlijk gaan we ook zelf aan de slag.
Geïnteresseerd om werk van Fabrizio Montecchi te zien? Ga naar www.teatrogiocovita.it of lees het artikel over zijn werk in WP 4 2016.
Summer Seminar Modern Schaduw theater
Datum
:4-8 juni 2018
Presentatie: 8 juni 2018, 19.30 uur
Locatie: Madein4Havens, Keilestraat 9, unit A, 3029BP Rotterdam.
Kosten: Deze 5-daagse workshop: € 350,00 voor leden NVP-UNIMA en € 425,00 voor niet leden 
Info en inschrijven en motivatie brief:  
Als u mee wilt met deze masterclass moet u in een motivatiebrief schrijven waarom u mee wilt doen. Stuur deze naar  met uw opgave naar
ZOMER FESTIVALS
Program Microfestival 2018
Microfestival Datum: 31augustus, 
1 & 2 september 2018

Programma 2018
Vrijdag 31 augustus 2018
17.00 uur
Opening Tentoonstelling maskers


20.00 uur Puppet's Lab Bulgarije
"I, SISYPHUS" Dans/Objecten/Volw.
Ticket 15,00 pp

Zaterdag 1 september

12.00 uur - Route 1/Familie
A Theater Hop Signor GR
    "De giraffe"
B Nomad theater FR/NL
    "Carnaval der dieren"
C Mirthe Dokter NL
   "Kijk, ik zoek"
Ticket: Kids 10,00/Volw.20,00

16.00 uur Route 2 /Volw.
A Barbara Melois FR
   "Est-ce une vie"
B Calder Canada
    "CIrcus" film
C Noah Blindenburg NL
   "Vogelvrij"
Ticket 20,00

20.30 uur
Puppet's Lab Bulgarije
"I, SISYPHUS" Dans/Objecten/Volw.
Ticket: 15,00

Zondag 2 september

11.00 uur Theater De Spiegel Belgie
"Ceci n'est pas un livre" (Het is geen boek) vanaf 2 jaar
Ticket: 7,00

12.00 uur Route 1/Familie
A Hop Signor GR
   "De giraffe"
B Nomad Theater FR/NL
   "Carnaval der dieren"
C Mirthe Dokter NL
   "Kijk, ik zoek"
Ticket: Kids 10,00/Volw 20,00


15.00 uur Theater De Spiegel Belgie
"Ceci n'est pas un livre" (Het is geen boek) vanaf 2 jaar
Ticket 7,00

17.00 uur Route 2 /Volw.

A Barbara Melois FR
   "Est-ce une vie"
B Calder Canada
   "Circus" film
C Noah Blindenburg NL
   "Vogelvrij"
Ticket: 20,00

Zaterdag 
1 september
 
2018
blankZondag 
2 september 
2018


blank
POPPEN IN HET PARK
Reeds 14 jaar organiseert een groep enthousiaste vrijwilligers het Poppentheaterfestival op haar vertrouwde plek Park Randenbroek in Amersfoort in het eerste weekend van september.

Poppen in het Park is er voor alle kinderen in de leeftijd van 2 tot 10 jaar, ouders, verzorgers, opa’s, oma’s en andere belangstellenden. Poppen in het Park biedt een bijzondere programmering met een verscheidenheid aan poppen- en marionettentheater met zowel voorstellingen ‘uit de oude doos’ als hedendaags poppenspel. Het festival terrein is vrij toegankelijk. Voor een voorstelling betaalt u voor kinderen € 3,00en voor volwassene € 4,50.
Alle voorstellingen vinden plaats op de zaterdag- en zondagmiddag vanaf 11.30 uur en duren een half uur tot drie kwartier. Ze worden gespeeld in het theater van Poppentheater Toermalijn en in grote tenten die speciaal voor het festival worden opgezet in Park Randenbroek. Ook met minder goed weer zit iedereen dus droog.
Naast de voorstellingen zorgen verschillende activiteiten rondom de programmering voor een extra creatieve bijdrage.
Na het succes van de afgelopen dertien jaar hopen wij ook deze keer op een extra feestelijk gebeuren. Wij verwelkomen je graag op de 15de editie van Poppen in het Park in Park Randenbroek op zaterdag 1 en zondag 2 september 2018.
Poppen in het Park bevindt zich in Park Randenbroek Heiligenbergerweg 119 in Amersfoort.
In het park kaner niet geparkeerd worden met de auto. U kunt gebruik maken van de omliggende parkeermogelijkheden. Fietsen kunnen tegen de dan geplaatste hekken worden gezet.

Peter, Cor, Esther, Trudy, Christine en Ria
Het 36e Limburg Festival, staat inmiddels stevig in de steigers. De artiesten zijn inmiddels geboekt, bijzondere theatertochten uitgezet, frisse nieuwe samenwerkingsverbanden aangegaan, aparte nieuwe locaties gezocht en enthousiaste vrijwilligers geworven. In  deze nieuwsbrief alvast een tipje van de sluier...
Scelerisque facilisis a rhoncus sed! Non in duis dictumst natoque a nec in pellentesque, auctor augue et platea elementum eros, integer urna, scelerisque, hac lundium! Dignissim purus urna tortor? Rhoncus, cras massa. Porttitor cras auctor turpis lorem adipiscing, odio nec mus diam?
Scelerisque facilisis a rhoncus sed! Non in duis dictumst natoque a nec in pellentesque, auctor augue et platea elementum eros, integer urna, scelerisque, hac lundium! Dignissim purus urna tortor? Rhoncus, cras massa. Porttitor cras auctor turpis lorem adipiscing, odio nec mus diam?
Scelerisque facilisis a rhoncus sed! Non in duis dictumst natoque a nec in pellentesque, auctor augue et platea elementum eros, integer urna, scelerisque, hac lundium! Dignissim purus urna tortor? Rhoncus, cras massa. Porttitor cras auctor turpis lorem adipiscing, odio nec mus diam?
Scelerisque facilisis a rhoncus sed! Non in duis dictumst natoque a nec in pellentesque, auctor augue et platea elementum eros, integer urna, scelerisque, hac lundium! Dignissim purus urna tortor? Rhoncus, cras massa. Porttitor cras auctor turpis lorem adipiscing, odio nec mus diam?
OVERIG NIEUWS

POP EN SPEL ATELIER 
IN DE KLEINE ZON
Vakverdieping in de techniek van het poppenspel

Ga je mee op avontuur om met je poppen je te bekwamen in het poppenspel ? U gaat  aan de slag met verhaallijnen, stemgebruik en dialogen, manipulatie van poppen, uitspelen van emoties en gedachten, gebruik van metaforen, humor, ritme, spanning, verrassing, ontroering en plezier! 
Het zijn praktische dagen om te oefenen, van anderen te leren en elkaar te inspireren!

Vrijdag 7 september 10.00 tot 15.30 
- aankondiging/presentatie van de speler voor en na de voorstelling 
- manipulatie oefeningen
- stemoefeningen introductie personages (karakteropbouw) 
- gebruik van de pop ( opkomst en afgang, hoogte en kijkrichting) 
- inzet humor
Vrijdag 5 oktober 10.00 tot 15.30 
- verhaallijn maken 
-Introducties van de personages
- Manipulatie oefeningen - Stemoefeningen
- speciale effecten in de poppenkast
Vrijdag 2 november 10.00 tot 15.30
- stemoefeningen - manipulatie van poppen op muziek, - verrassingseffecten,
- contact met publiek ( bij binnen en buitenvoorstellingen)
Vrijdag 7 december 10.00 tot 15.30 :
- stemoefeningen, manipulatie 
- functie en vormgeving van decor en attributen 
- verrassings effecten,
- Werken aan een scene

Data: Iedere eerste vrijdag van de maand van september t/m december
          Vrijdag 7 september, 5 oktober, 2 november en 7 december
Aanmelden: Er is plaats voor 6 deelnemers (op volgorde van aanmelding)            Bij Frouke van Zomeren; frouke@kleinezon.nl of bel: 06-41524876
Kosten: € 60,00 voor leden NVP-UNIMA en € 75,00 voor niet-leden 
          (Inclusief 21 % BTW)
Tijd: 10.00 tot 15.30 uur (zelf lunch meenemen).
Locatie: Poppentheater De Kleine Zon, Fok 8, 1276 HW Huizen

POP EN SPEL ATELIER' IN DE KLEINE ZON'

Speladvies op locatie: per dag(deel) of per voorstelling (5 dagdelen)
Frouke van Zomeren deelt haar kennis en ervaring van 30 jaar poppentheater graag met jou.
Dit kan tijdens een eenmalige afspraak of in 5 bijeenkomsten van 3 uur, waarin jij je eigen voorstelling ontwikkelt. Frouke coacht je dan gedurende het hele proces.
Inhoud van de 5 bijeenkomsten:
1)verhaallijn , pop en attribuut, doelgroep, duur voorstelling
2) poppen in de scenes, het verloop van de voorstelling, muziek, decors,
3) mise en scene 1e deel +Tekst,
4) mise en scene 2e deel +tekst
5) generale repetitie

Data: Op afspraak vanaf september 2018
Aanmelden: Frouke van Zomeren; frouke@kleinezon.nl of bel: 
06-41524876
Kosten 
Speladvies 
  • Per uur € 42,50, per 3 uur € 127,50, per 6 uur € 255,00;
  • Per voorstelling (5 x 3 uur): € 600,00 voor leden en € 700,00 voor niet-leden. 
    Prijzen zijn inclusief. 21 % BTW en exclusief reis- en eventuele parkeerkosten
    .
Locatie: eigen locatie.
Beste mensen,
Na 24 jaar en 25 seizoenen gaan de gordijntjes dicht van en in het mobiele theatertje: het Wijk Poppen Theater Koos en Kleppie Kontenah. De bodem van de container zakt door haar hoefjes, het ijzer van de container is verrot
Wij gaan stoppen met dit heerlijke en unieke project, het is nog steeds een moeilijk besluit Maar iets wat stopt opent ook weer andere deuren.
Koos en Kleppie en de andere poppen gaan mee naar Frankrijk en zullen altijd meereizen in het VW campertje van Marque en Mirjam.
Koos en Kleppie worden al buiten de landsgrenzen beroemd, zo hebben ze al eens in Suriname, in lsrael opgetreden en het afgelopen jaar in Marokko.
Met giga veel plezier en warmte kijk ik tèrug op de geweldige tijd die ik samen met mijn fantastische spelers en techniek heb mogen beleven.
De spelers die vanaf het begin vertrouwen hadden in dit project, chapeau, echt zij zijn geweldig.
Evenals de fondsen en de diverse stadsdelen die het project al die jaren hebben gesteund, ik dank iedereen, namens alle kinderen van Den Haag voor het vertrouwen, dat dit unieke project heeft mogen bestaan.
Ik kijk terug op al die heerlijke voorstellingen van zowel de spelers als die van de kinderen.
Veel kinderen zijn met Koos en Kleppie opgegroeid.
Al die opmerkingen, het enthousiasme en de warmte van al die kinderen, jongeren en de volwassenen, dat is mij dierbaar.
Natuurlijk zal ik het project gaan missen, en daar horen ook de jaarlijks terugkerende/aanvragen, evaluatie en jaarverslagen bij, maar het terugkijken op deze geweldige periode van 24 jaar voorstellingen in de container, dat zal ik bij mij blijven dragen.
Het is nog steeds een goed project wat in 1994 is begonnen met een
bespreking, bij Theater Pierrot, de aanschaf van de container die wij toen hebben mogen aanschaffen met geld van het Fonds 1818. Het is met een groot enthousiasme doorgezet en nu na 24 jaar en 25 seizoenen gaan we dit met een traan beëindigen.
Ik wil jullie allemaal bedanken voor het grote vertrouwen dat jullie in mij hebben gehad om dit unieke project te mogen uitvoeren.
Namens Koos en Kleppie, en alle kinderen van Den Haag,
heel veel dank, liefs en veel geluk.
iWij hopen u te zien op woensdag 13 juni 2018 16.15 uur met de laatste voorstelling
van Koos en Kleppie

Een warme groet, 
!M irjam Ghijsels
Nieuw adres: La Planche, Marly sous lssy, 71760 
Saone et Loire, France 
lmirjam@wijkpoppentheater.nl 0649628674
INTERNATIONAAL
© nvp-unima 2018