Subject: 🏙️Városi táj: építészet, kultúra és közösség | Hírek és programok a Kortárs Építészeti Központból

Építészet és nemzet | Örökség és kánon

A KÉK hat alkalmas kritikai programsorozatot indít 2023-ban Építészet és nemzet címmel.

Első alkalom: Örökség és kánon
Mi lehetne a hazai építészet kánonja? Miért nincs? Mi szükséges ahhoz, hogy létrejöhessen? Mit tekinthetünk közös örökségnek?


Kerekasztal résztvevők: Csillag Katalin, Kovács Dániel és Turi Attila
Moderátor: Szemerey Samu

Az este menetrendje:

  • 19:00-19:05 - Szemerey Samu bevezetője

  • 19:05-19:20 - A kerekasztal résztvevőinek beszélgetés indítója

  • 19:20-20:00 - Kerekasztal beszélgetés

  • 20:00-21:00 - Nyitott közönség beszélgetés


A programsorozat koncepciója:
Az elmúlt években új aktualitást nyert az építészet és a reprezentáció kapcsolata. Több országban születtek szakmai, kulturális és társadalmi célokat megfogalmazó nemzeti építészetpolitikák és indultak viták az épített környezet és a társadalmi, politikai értékek, identitások összefüggéseiről. Olyan, sokáig mellőzött fogalmak kerültek a kortárs gondolkodás előterébe, mint a szépség, az ízlés, a társadalmi emlékezet rekonstrukciója vagy a politikai identitás.


A KÉK fontosnak és izgalmasnak látja ezeket a változásokat, és a jelenleg hiányzó átfogó hazai diskurzus megteremtésére programsorozatot indít a jelenség meghatározó kérdéseinek megvitatására. A program célja a jó kérdések megfogalmazása, a lehetséges főbb álláspontok bemutatása és javaslatok megfogalmazása abban a reményben, hogy a sorozat további programokat, vitákat és koncepciókat inspirál a hazai szakmai és közgondolkodásban.


A hat vitaalkalomhoz egy-egy kiállítás is kapcsolódik: hazai építészeket és szakembereket kértünk fel arra, hogy példákon keresztül mutassák be, mit tartanak a magyar építészet közös örökségének, identitásunk megkerülhetetlen alapjának.


FONTOS!
A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött! A sajtó munkatársait is kérjük a regisztrációra. A rendezvényen hang és videófelvétel rögzítése nem megengedett.


Időpont: 2023.05.24. 19:00

Helyszín: KÉK - Kortárs Építészeti Központ, Bartók Béla út 10-12.

Tájtéka | Veszprém-Balaton 2023

Gyereknap Tihanyban | május 28.

Milyen természeti kincsekben és épített örökségben gazdag a Balaton-felvidék gyerekszemmel?

A TÁJTÉKA és a helyi közösségek közös szervezésében megvalósuló tihanyi gyereknapon, május 28-án játékos foglalkozásokon, kézműves programokon bukkannak fel a táj kicsiknek és nagyoknak is ismerős motívumai és vezetett sétákon indulunk a Tihanyi-félsziget történetei, legendái nyomába. Ezen a napon mutatjuk be a Balaton-felvidéki Barangolót is!

Sétafesztivál Tapolcán | június 17-18.

Ismerd meg Tapolcát közelről és madártávlatból, fedezd fel a város és környékének épített és táji örökségeit és történetét a TÁJTÉKA sétafesztiválján június 17-én és 18-án!

Mert a környezetünk megismerésének egyik legjobb módja a sétálás.


A sétafesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!
Kényelmes cipő és az időjárásnak megfelelő ruházat ajánlott.

Trust Your Architect! | Faltól falig - Építészeti bűnmegelőzés és az utca művészetének társadalmi szerepe

Budapest 150 programsorozat keretében megvalósuló 4. kerekasztal-beszélgetés


„Képzelj el egy várost, ahol a graffiti nem illegális, egy várost, ahol bárki rajzolhat, amit csak akar. Ahol minden utcát millió szín és szó áraszt el. Ahol soha nem unalmas buszmegállóban várakozni. Egy várost, ami olyan, mint egy buli, ahová mindenkit meghívtak, nem csupán az ingatlanügynököket és az üzletembereket. Képzelj el egy ilyen várost, és ne támaszkodj a falnak – még nem száradt meg.”

/Banksy, Wall and Piece, 2005, London/


Az idilli város képe sokat foglalkoztatja a különböző tudomány- és művészterületek képviselőit, mindenki megfogalmazza a saját elképzelését a témában, de vajon gyakorlati szemszögből nézve a városi tereink tervezésekor milyen szempontok szerint folyik a tervezés, hogy ideálisan nézzen ki az adott város és a benne lévő épületek-terek kapcsolatai? A biztonság és a használatbavétel kiemelt fontosságú, mint ahogy azt már az 1980-as évek New Yorkjában is megállapította James Q Wilson és George Kelling kriminológusok. Kidolgozták a „Törött Ablak Elméletét”, ahol kimondják, hogy kapcsolat van a bűnözés látható jelei, a vandalizmus, az utcai erőszak és a társadalom általános hanyatlása között. Ha a törött ablakot nem cserélik ki, megjelenik a graffiti, a szemét, megnő a bűncselekmények száma és az elhanyagolás láthatóvá válik.


Az este beszélgetnek:

  • Árvay Márton

  • Dallos Endre

  • Reith Anita

moderátor: Sánta Dóra


Dátum: 2023.05.30. 19:00

Helyszín: KÉK - Kortárs Építészeti Központ, Bartók Béla út 10-12.

Még több információ Facebookon!

Meanwhile City | angol nyelvű könyvbemutató

Csatlakozzon hozzánk egy előadássorozatra és egy szakértői panelbeszélgetésre arról, hogy az ideiglenes beavatkozások hogyan teremtenek erős identitással rendelkező, barátságos helyeket a városban!

A városoknak hatékony eszközökre van szükségük az alkalmazkodáshoz - különösen a növekvő társadalmi és gazdasági bizonytalanság idején. Az ideiglenes beavatkozások - meanwhile projects - a városok ellenálló képességének fontos eszközei. Ha megfelelően a kivitelezés, segíthetnek a városnak a nehézségekből való kilábalásban és elősegíthetik a fizikai és viselkedésbeli változásokat. A városvezetők, városi szakemberek és magánbefektetők is kihasználhatják ezeket a projekteket a kommunikációra, a helyek identitásának formálására és az aktív közösségek építésére.


Meghívott előadók:

  • Marko Petra (Placemaking Director - Milk)

  • Balogh Samu Márton (várostervező és a főpolgármester kabinetfőnöke)

  • Lohász Cili (VALYO)

  • Polyák Levente (KÉK és Eutropian)

  • Halász Áron (Budapest Főváros fenntartható közlekedési szakértője)


Dátum: június 6., kedd, 2023. június 6., 18:00

Helyszín: KÉK - Kortárs Építészeti Központ, 1111. Budapest, Bartók Béla út 10-12.

A rendezvény angol nyelvű!

További információk a Facebook eseményben

KÉK Városi Séták | Sétanaptár

Lechner, Lajta és barátaik - Szecessziós építészeti séta Zuglóban

Séta Zuglóban a magyar szecessziós építészet legnagyobbjainak nyomában: Lechner Ödön, Lajta Béla és más hazai mesterek ismert és kevéssé ismert munkái. Hol lakott a Millenniumi emlékmű szobrásza? Melyik főispán volt a vakok mecénása?
Szecessziós sétánkon többek között ezeknek a kérdéseknek járunk utána!

// Sétavezető: Kátai Ádám művészettörténész


Időpont: 2023.05.20. 14:00-17:00 (szombat)
Innen indulunk: Reiner Frigyes park, az emlékműnél

Séta ára: 4000 Ft (diák 3000 Ft)

Újpesten lakni - Építészeti séta

Milyen hatással van a város az épületekre? És az épületek a városra? Mitől lesz egy városrész jó vagy rossz megítélésű? Hogy szeretünk lakni ma, hogy laktunk 100 éve?
Körbejárjuk Újpest központját, és megvizsgáljuk, milyen szempontok alapján alakul a lakhatásunk és ezzel együtt a város.

// Sétavezető: Wippelhauser-Hennel Zsófia építész



Időpont: 2023.05.27. 16:00-18:00 (szombat)
Innen indulunk: Újpest, Szent István tér, buszmegálló

Séta ára: 4000 Ft (diák 3000 Ft)

Hol mocsár volt most egyetem - BME campus építészete

A BME campusán járva az építészettörténet különböző korszakai elevenednek meg előttünk. Utunk a historizáló történeti campus megism

erésével veszi kezdetét, Hauszmann Alajos és Pecz Samu épületei méltó felütést szolgáltatva az építészettörténeti barangolás megkezdéséhez. Következő állomásunkon betekintést nyerhetünk a szocialista realizmus rejtelmeibe és egy kutatóreaktort is megkerülünk. De hova lett a szocmodern? Átsétálunk a Goldmann-menza hűlt helyén. Miért maradt el a budapesti világkiállítás és hova vezet a Magyar Tudósok körútja? A soha meg nem valósult 1996-os EXPO területét elhagyva utunk az Infopark és a Kopaszi-gát kortárs tömbjeivel zárul. Tarts velünk és fedezzük fel együtt, hogyan töltötte meg az egyetem élettel az egykoron városszéli, mocsaras területet.

// Sétavezető: Berzsák Barna, építész, a KÉK Városi Séták csapat tagja


Időpont: 2023.06.09. 17:00-19:00 (péntek)
Innen indulunk: Gellért szálló előtti szökőkútnál

Séta ára: 4000 Ft (diák 3000 Ft).

A következő megálló: Pöttyös utca, Deák tér és Nagyvárad tér

Te is nagyon vártad, hogy újra teljes vonalán közlekedjen a 3-as metró? Érdekel, hogy milyen szempontok alapján alakult ki a felújított állomások építészeti megjelenése? A séta során a felszín alatti (Pöttyös utca), galériás (Nagyvárad tér) és a mélyállomások (Deák tér) világával egyaránt megismerkedünk. A frissen elkészült Nagyvárad tér állomást röviddel az átadás után járjuk körbe, a Deák téri metróállomás felújításának kulisszatitkait pedig személyesen a tervezők és a kivitelezők mesélik el.

// Sétavezető: Gurdon Balázs és Hargitai Bence építészek (Paragram Stúdió), Zöld Viktor építésvezető (SWIETELSKY Építő Kft.)


Időpont: 2023.06.13. (Kedd) 18:30-20:30
Innen indulunk: Pöttyös utca metróállomás felszíni bejárata

Séta ára: 4000 Ft (diák 3000 Ft).

Golden Cubes Awards - 14+ Budapest

A Magyar Építőművészek Szövetsége beszélgetéssorozatot indított, ahol a 2023-as Golden Cubes Awards magyar díjazottjai mutathatják be projektjeiket.

Május 25-én várunk mindenkit a MÉSZ székházban, ahol Klaniczay János beszél majd a 14+ Budapestről!


Időpont: 2023.05.25. 18:00

Helyszín: Budapest, Ötpacsirta utca 2.

„Az eddig öt budapesti gimnáziumban szervezett projekt nehéz korosztályt szólít meg sikeresen. Az ő nyelvükön, korrekt, tudatos város ismeretet ad, a tevékenység nem csak konkrét ismereteket ad át, hanem egyben a kötődést is segíti. A városi séták módszertana szépen kidolgozott, az iskola környezete iránti kulturális érdeklődés kialakítása mellett a gyaloglás élményét adja, ezt a nagyon fontos tevékenységet erősíti. A projekt a séták összegzését tartalmazó térképeknek köszönhetően önálló tevékenységre is lehetőséget ad. A térképek grafikai megoldása szép, jól használható. Az alkotók a nehezebb környezetekben is meglátják és megmutatják a szépséget. A séták és a térkép kialakítása egyértelműen jelzi, hogy módszertanilag kidolgozott, rendszerszinten működő eszközzé vált a felvetés.”

- a Golden Cubes magyar zsűrije, a 14+ Budapestről


Előadó: Klaniczay János, a KÉK Városi séták projektvezetője, a 14+ Budapest megalkotója

Kampány indult az új Lánchíd mellett

Legyen az Új Lánchíd a többségé! A KÉK és további 20 civil szervezet kampányt indított a Lánchíd felszabadításának ügyében, amely egyértelműen a többség érdeke: nem csupán szimbolikus ügyről van szó, hanem a hídon közlekedők és a környezetében élők életminőségének drasztikus javulásáról. Mindenkit arra buzdítunk, hogy vegye saját kezébe a döntést, és szavazzon az autómentes Lánchídra!

Miről szól a kampány?

Budapest közlekedése elért a falig. A Lánchíd korábbi helyzete tarthatatlannak bizonyult: együtt araszoltak kocsik és buszok, a kerékpározók pedig életveszélyes körülmények között próbálták átverekedni magukat a hídon. A változáshoz nem halogatásra, hanem bátorságra van szükség! 

A Lánchíd Budapest egyik ikonikus építménye: a város szimbóluma, amely összeköti Budát és Pestet. A felújítás előtt a híd a forgalmi dugók egyik központja volt, sokszor gyalog meg lehetett előzni az araszoló gépkocsikat és buszokat.

A december óta tartó autómentes tesztidőszak alatt mindannyian megtapasztalhattuk, hogy a Lánchídon lehet gyorsan és biztonságosan is haladni, miközben a dugók nem lettek nagyobbak a városban. Az Új Lánchíd egy élhetőbb város első mérföldköve, a gördülékeny közlekedés záloga, mindannyiunk érdeke.


Kövess minket Facebookon és Instagramon, vagy látogass el a honlapunkra!

Magyar Narancs cikkajánló

A KÉK évek óta működik együtt a Magyar Narancs szerkesztőivel és íróival, hogy a lehető legmagasabb minőségben hozzuk el az olvasóknak az építész szakma aktuális és izgalmas témáit. A következő hetekben keressétek a hírlevél végén aktuális ajánlóinkat!

Az építészet látványos tud lenni, ezért vonzó a hatalom számára

Az Építész Mesteriskola jövőre ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját. A laikus közönség számára ismeretlen intézménynek a szakmán belül óriási nimbusza van, ennek okairól is kérdeztük a közelgő évforduló kapcsán az iskola egyik vezetőjét.

Május 22-ig lehet nyilatkozni arról, kinek ajánlod az adód 1+1%-át!

Már csak néhány nap van hátra, hogy nyilatkozz róla, kihez kerül az a bizonyos egy százalék!

A Kortárs Építészeti Központ Alapítványa a befolyt összeget minden évben nyilvános kulturális rendezvényeire fordítja, többek között ilyennek az elmúlt hetekben bemutatott projektjeink is.


Ha támogatnál minket a munkánkban, akkor adód 1%-át idén add a Kortárs Építészeti Központ Alapítványnak!

Adószám: 18189223-1-43

Az eSZJA oldala: https://eszja.nav.gov.hu/app/login/#login


Technológia:
GetResponse