Subject: Kom in actie voor eerlijke handel en help mee CETA te stoppen

Kom in actie voor eerlijke handel en help mee CETA te stoppen
This newsletter is in Dutch because it mostly contains activities for Dutch speakers.


Beste lezer,

Eerlijke handel komt steeds verder in het gedrang door vrijhandelsverdragen. Ook in het Nederlandse handelsbeleid winnen de belangen van multinationals het van mens, milieu en maatschappij. Om weerstand te bieden tegen deze trend nodigen we je uit voor het CETA debat waar de publicatie ‘Feiten en Fabels over CETA’ wordt gepresenteerd. Ook kun je je stem laten horen door mee te gaan naar de hoorzitting over CETA van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg. En vergeet vooral niet om je stem online te laten gelden, geef je mening over het nieuwe Nederlandse model investeringsverdrag.

Lees verder voor meer informatie.

Tijd voor eerlijke handel, geef jouw mening over het Nederlandse handelsbeleid

De Nederlandse overheid gaat haar handelsbeleid aanpassen. De voorstellen die er nu liggen zijn goed voor multinationals, maar slecht voor mens, milieu en maatschappij. Tot 18 juni kunnen Nederlanders hun mening geven over de toekomst van het handelsbeleid. Vul via de website van DeGoedeZaak de internetconsultatie in en laat onze overheid weten wat echt belangrijk is: eerlijke handel.

Geef je mening

 
Feiten & Fabels over CETA-debat 21 juni

Deze week werd bekend dat de regering van Italië het handelsverdrag EU-Canada (CETA) niet willen ratificeren. Wil je hier meer over weten? Wat zijn de feiten en fabels over CETA en hoe kunnen wij in Nederland ratificatie van CETA stoppen?

Kom naar het CETA-debat op 21 juni as. 20.00 uur in het Vakbondsmuseum te Amsterdam (Henri Polaklaan 9).

Meld je aan

 
One Treaty to rule them all
Pia Eberhardt, Cecilia Olivet, Lavinia Steinfort

Internationale energiebedrijven gebruiken vaak Nederlandse brievenbusbedrijven voor hun miljoenenclaims tegen landen die hun regels aanscherpen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van TNI en Corporate Europe Obeservatory (CEO). Op basis van het internationale energieverdrag Energy Charter Treaty (ECT) kunnen bedrijven een schadevergoeding eisen voor nadelige beslissingen van landen waarin zij actief zijn. Het gaat vaak om claims van miljoenen euro's.

Lees het onderzoek.

Kom mee naar Luxemburg voor de Hoorzitting over CETA 26 juni

Het Europese Hof van Justitie gaat op verzoek van België kijken of CETA wel aan de Europese regelgeving voldoet. Vanwege de investeringsbescherming in CETA en de uitspraak van het Hof in de Achmea-zaak is het van belang dat de rechter dit toetst.

De uitspraak wordt verwacht begin februari 2019, maar de eerste zitting van het Hof vindt plaats op 26 juni. Ga je mee naar Luxemburg? Geef je op via: marieke.vandoorn@tni.org
 
Voor in de agenda
7 juli - Both Ends organiseert een interessante bijeenkomst over de Nederlandse model-BIT en we kijken terug op 50 jaar ISDS-investeringsbescherming. Meer info

24 – 31 Augustus – Code Rood, Groningen. Deze zomer vindt in Groningen met Code Rood massa acties tegen de gaswinning en de fossiele industrie plaats. Ook zullen er interessante workshops en bijeenkomsten georganiseerd worden. Meer info


Transnational Instituteputting ideas into movement since 1974

Follow us on Facebook, Twitter or YouTube.