Subject: Rättelse 1a adventskonserten är den 27 november :-)

View this email online if it doesn't display correctly
Trädgården går i vila, tack för säsongen! 
Äpple med snö på
Hej Trädgårdsvän!
Jag kastade mig ut med kameran när snön kom tidig november i kombination med solen, åh så härligt! Tur också att det hann smälta undan igen så jag fick kratta och plocka fler äpplen. Nu skall väl det mesta vara klart för växtsäsongen och mina Ingrid Marie som hänger kvar i trädet får bli till fortsatt kalas för både sidensvansar och koltrastar. 

I dag tipsar jag om 1:a adventskonsert i Vendelsö Kyrka och Julmarknad på Dalarö 3-4 december.

Den nya förändringen med RUT-avdrag på arbete även för beskärning av träd och buskar har blivit väldigt uppskattad! Det ger ju lite mer administration här på kontoret, men jag är glad för er skull! Här kan du se på skatteverkets sida hur mycket du har kvar av din pott.

Hur ofta är bra att beskära sina fruktträd? Jag skriver några rader om det i dag.

Nästan alla på min lista fick hjälp i höst. Tiden räckte inte till, men till våren står ni först på listan! Ni är alltid välkomna att höra av er! 

Tack alla för en fin säsong!
Må gott!

mvh Tove Madsen
070 769 5487

Du får detta brev eftersom Du är en av mina högt värderade kunder! Om du av någon anledning inte vill ha mina mail så kan du avregistrera dig i slutet av brevet.
Hur ofta skall jag jag beskära mina träd?
Beskärning gör vi av lite olika anledningar.

Det gäller att trädet får plats där det är planterat. Som nyplanterat var det kanske svårt att se hur trångt det kunde bli bara 10 år senare. När det sedan växer över alla bredder in mot huset, grannen eller gatan kan det finnas starka skäl att beskära. 

Att nå sin frukt lätt är en annan anledning och kan vara ett skäl till att man vill ha ett lågt träd. Att glesa ur trädet så att all frukt får ljus gör att frukten blir större och sötare. Titta i toppen, där sitter ofta de största och sötaste frukterna. Det gäller också att skapa ett stabilt träd som klarar all frukt.

Formen på trädet är mycket en smaksak och ser man på äppelträd i fruktproduktion så tycker jag inte att de är så vackra att se på, men de ger mycket frukt som är effektiv att plocka.

Men hur ofta är bra?

Det bästa för trädet är "små sår". Att klippa varje år och hålla efter är att föredra för trädet. Ett nyplanterat träd skall beskäras direkt. Tänk små barn, lite vänlig och tydlig riktning är bra för uppväxten. Min mentor Greger 86 år som fortfarande klättrar och beskär brukar säga att "träden är ju som vilda tonåringar om man inte håller efter".  Greger jobbade som lärare i grundskolan, kan jag tillägga. 

Med detta sagt så finns det inga krav på hur ofta du skall beskära. Ta bort vattenskott varje år är en god regel, de blir aldrig bra grenar. Det kan göras när som helst under året. Vattenskott är de grenar som ofta går rakt upp från en tjockare stam eller gren. Ju större ingrepp man gör på ett träd, desto fler vattenskott får trädet. Även detta ett argument för att inte hoppa över beskärningen mer än något år. Behöver du stötta dina grenar när de bär frukt är det en god indikation på att beskärning behövs.

Så sammanfattningsvis unga träd 0-10 år varje år, äldre träd varje år eller uppehåll något år då och då beroende på tillväxt.

Julton med kören Vislustan 1:a advent
Afisch Julton konsert med Vislustan 27 december kl 16

När jag inte klättrar i träd och tar hand om trädgårdar så sjunger jag gärna i kör. 

Om du vill få en rejäl dos julstämning så serveras den i
Vendelsö Kyrka
27 november kl. 16:00

Det är kören Vislustan med dirigent Annika Kabel som står för tonerna.

Fri Entré

Varmt välkomna!




Julmarknad 2016
Julstjärna
Julmarknader är också något som jag tycker bidrar till julstämningen. I år kommer jag att stå på Dalarö Julmarknad den 3-4 december. Öppet kl. 10-16 båda dagarna.

Jag delar bord med Villa Bergliden Äppelmusteri från Norrby i Haninge. 

Du har gissat alldeles rätt, vi kommer att erbjuda äpple i olika former! Har du smakat äppelglögg? Äppelklubbor? eller Äppelmust från årets skörd?

Det kommer också finnas smarta köksprodukter för mat och bak. Dessutom hittar du årets nya braständare Kotten. En riktigt snygg presentask i juletider som ger fantastisk värme men inte innehåller en enda kalori!

Kom och njut av julstämningen och prata äpplen med oss - Välkomna!

LikeTwitterForward
konvaljebacken 6, SE-14264, Trångsund, Sweden
You may unsubscribe or change your contact details at any time.