Subject: Gott Nytt Trädgårdsår!

View this email online if it doesn't display correctly
Gott Nytt Trädgårdsår 2017! 
Hej Trädgårdsvän!

Till att börja med vill jag tacka för 2016! Jag tycker om träd och trädgård, det ger livsenergi! Det är roligt att få dela den med er!

Ditt trädgårdsavfall har under året gjort nytta och kommer vara än mer energigivande under detta år. I DN den 30 december 2016, läser jag om ett fantastiskt projekt i Högdalen där det nu görs biokol av ditt trädgårdsavfall.

Allt ris, kvistar och löv har under 2016 flisats till centimeterstora bitar. Efter jul kommer även uttjänta julgranar hamna där. Biomassan eldas i en specialanläggning där det bildas värme som tas tillvara av värmeverket. Utsläppet blir mindre än om du eldar ditt ris själv på tomten. Restprodukten blir energi till trädgården i form av Biokol. Biokolet grävs ned i trädgårdar och stadens planteringar som jordförbättring och bildar en naturlig kolsänka som binder koldioxiden i marken. Det skall vara bättre än att kompostera sitt avfall. Anläggningen som startar i 2017 är unik för att den är så pass stor och ligger i en storstad. Effekten kan jämföras med klimatkompensation för 700 bilars utsläpp, säger Mattias Gustavsson Projektledare. Läs gärna hela artikeln i DN.

Tack alla mina kunder som har varit med och bidragit till detta framsynta projekt! Kul, eller hur?! Nu hoppas vi att det skall slå väl ut och att världen kopierar!

Nämner igen den nya förändringen från hösten 2016 med RUT-avdrag på arbete även för beskärning av träd och buskar som har blivit väldigt uppskattad! RUT kan ge 50 % avdrag på arbetskostnaden.

Nästan alla på min lista fick hjälp i höstas. Tiden räckte inte riktigt till, men till våren står ni först på listan! Ni är alltid välkomna att höra av er!

Jag har för hälsans skull valt att ta bort gluten ur min kost och skrev tillsammans med en väninna som har celiaki en liten Gluten-Guide. Om du väntar besök av någon som undviker gluten så kan det här vara en bra källa till information. Vad är Gluten? Vad kan han eller hon äta? Du finner den på min blogg under nordicfried.com

Gott Nytt År önskar jag dig i den vida bemärkelsen med en bild tagen av min livskamrat Gunnar Hamber. Jag tycker att stjärnfallet från gårdagens fyrverkeri ser ut som maskrosfrön som sprids för vinden. Njut av livet! Snart är det vår!

mvh Tove Madsen
070 769 5487

Du får detta brev eftersom Du är en av mina högt värderade kunder! Om du av någon anledning inte vill ha mina mail så kan du avregistrera dig i slutet av brevet.
LikeTwitterForward
konvaljebacken 6, SE-14264, Trångsund, Sweden
You may unsubscribe or change your contact details at any time.