Beste FCA-deelnemers,
Via deze nieuwsbrief willen we er graag aan herinneren de noodzaak om de eisen in FCA-documenten BT-16 over de monitoring van aflatoxine B1 in maïs en BT-17 over meldingsplicht toe te passen.
BT-16 Tijdelijke Monitoring : Aflatoxine B1 in maïs
Het vaker voorkomen van onvoorspelbare weersomstandigheden tijdens de teelt– en oogstperiode van maïs in de teeltgebieden zorgt voor een nog grotere onzekerheid aangaande de impact van deze weersverschijnselen op de aanwezigheid van hogere aflatoxine B1-gehalten in de geoogste maïsloten. Een verhoogde waakzaamheid voor dit gevaar blijft een must voor alle betrokken FCA-operatoren. We vragen meer aandacht voor de volgende voorwaarden van dit protocol:
Betrokken bedrijven
Dit protocol moet worden toegepast door alle FCA-gecertificeerde bedrijven die minimum één van volgende activiteiten uitvoeren: aankoop/verkoop van maïs; verwerking van maïs met als bestemming diervoeders; opslag en/of overslag van maïs.
Origine van maïs
Het is noodzakelijk dat de origine van de “teelt” steeds gekend is door de afnemers, inclusief de eindafnemer. In geval van twijfel (bv. origine van de teelt is niet of niet met zekerheid gekend) moet de origine beschouwd worden als “hoog risico”.
Analysecertificaten
De analysecertificaten moeten het lot steeds vergezellen. Het lot mag niet worden gebruikt zolang de analyseresultaten niet gekend of niet conform zijn. In geval van overschrijding van het wettelijk geldende maximumgehalte blijft het lot geblokkeerd tot er maatregelen worden genomen in overleg met de bevoegde autoriteiten.
Behoudens de toepassing van andere wettelijke en/of commerciële eisen, moet een FCA-gecertificeerd bedrijf dat zich bevoorraadt met maïs afkomstig van een ander FCA-gecertificeerd bedrijf (of gelijkwaardig) dit protocol niet toepassen. Een kopie van het analysecertificaat moet desalniettemin worden meegeleverd door de leveranciers aan de afnemer, en dit ten laatste op moment van levering.
Geldigheid van een analyse
Indien de opslag en/of transportomstandigheden gunstig zijn, kan de opbouw van aflatoxine B1, na de realisatie van een conforme analyse, niet altijd worden uitgesloten. De termijn van 3 maanden voor de datum van lossen/levering aan het FCA-gecertificeerd bedrijf moet beschouwd worden als een maximumtermijn. Een nieuwe analyse kan binnen een kortere termijn worden uitgevoerd, afhankelijk van de gevarenanalyse van het FCA-gecertificeerde bedrijf.
Communicatie van de analyseresultaten aan OVOCOM
FCA-gecertificeerde bedrijven moeten de analyseresultaten, die voortvloeien uit de toepassing van dit protocol, aan OVOCOM (info@ovocom.be) overmaken. Dit geldt enkel voor het geval waarin een FCA-gecertificeerd bedrijf zelf de opdracht geeft voor de analyses.
BT-17 Incident- en crisismanagement: communicatie naar OVOCOM en de certificatie-instelling
We willen de FCA-deelnemers er ook graag aan herinneren dat in het kader van incident- en crisismanagement en conform de modaliteiten zoals vermeld in BT-17 er een verplichte communicatie naar OVOCOM dient te gebeuren.
In geval van bijvoorbeeld een normoverschrijding, dient het FCA-bedrijf OVOCOM zo snel mogelijk in te lichten, hóógstens 48u na de initiële vaststelling ervan
Dit om in functie van crisismanagement de gevolgen in de keten te kunnen beperken.
Als de meldingsplicht t.o.v. de bevoegde autoriteit wordt uitgevoerd, is het dus raadzaam om de communicatie naar OVOCOM en de OCI ook gelijktijdig uit te voeren.
Wanneer melden aan OVOCOM (en OCI)?
Onderstaande beslissingsboom vat samen wanneer u als FCA-bedrijf een verplichte melding aan OVOCOM moet doen.