Onderwerp: Aanvullende monitoring “Aflatoxine B1” in maïs

NIEUWSBRIEF

OVOCOM

12-09-2024

19

Aanvullende monitoring “Aflatoxine B1” in maïs: wijziging in de risicoclassificatie van landen bij het begin van de maïsoogst 2024 - 2025

Het vaker en vaker voorkomen van onvoorspelbare weersomstandigheden tijdens de teelt– en oogstperiode van maïs in de teeltgebieden zorgt voor een nog grotere onzekerheid aangaande de impact van deze weersverschijnselen op de aanwezigheid van hogere aflatoxine B1-gehalten in de geoogste maïsloten. Een verhoogde waakzaamheid voor dit gevaar bij de aankoop van maïs voor verdere verhandeling/verwerking blijft een must voor alle betrokken FCA operatoren!


Het is dus van essentieel belang dat alle betrokken FCA operatoren de uitvoering van deze aanvullende monitoring « aflatoxine B1/maïs » nauwlettend opvolgen en de hierbij bekomen analyseresultaten voor aflatoxine B1 in maïs in het kader van dit protocol doorsturen naar info@ovocom.be! Deze resultaten spelen een zeer grote rol in het bekomen van meer duidelijkheid over de hierboven aangegeven impact in de verschillende teeltlanden.


Om samen met jullie deze verhoogde waakzaamheid te blijven garanderen, hebben OVOCOM en de andere geaccepteerde schemahouders de risicoclassificatie van de betrokken landen ook deze maand opnieuw geëvalueerd en beoordeeld. Vanwege de komende nieuwe maïsoogst is bij de huidige beoordeling niet alleen rekening gehouden met de recente evaluatie van ontvangen aflatoxineresultaten in de voorbije maand(en) maar werd de informatie over de teelt- en oogstomstandigheden van de nieuwe maïsoogst ook mee in beraad genomen. Verder is eveneens rekening gehouden met landen waar een mogelijke mix met oude (2023-2024) oogst uit landen met een hoog/middelhoog risico een gevaar zou kunnen vormen voor de voederveiligheid.


Op basis van deze criteria is de risicoclassificatie van de volgende landen als volgt aangepast:

  • De risicoclassificatie van Tsjechië wijzigt van ‘LOW’ naar ‘MEDIUM’;

  • De risicoclassificatie van Roemenië wijzigt van ‘MEDIUM’ naar ‘HIGH’;

  • De risicoclassificatie van Servië blijft  ‘HIGH’;

Deze wijziging is van toepassing vanaf 18/09/2024.

U kan de tabel met de risicoclassificatie van de landen raadplegen op de OVOCOM website in een apart document. De laatste wijzigingen zijn aangeduid in grijs gearceerde tekst. In een tweede apart document kan u ook de historiek (2023-2024) van de risicoclassificatie per land raadplegen.


Let op: Verwerkte maïs en van maïs afgeleide producten vallen niet rechtstreeks onder dit protocol. Bedrijven moeten er echter rekening mee houden dat:


  1. de origine van de maïs, gebruikt tijdens de verwerkingsstappen, zo nauwkeurig mogelijk gekend moet zijn. De productie van een van maïs afgeleid product kan immers plaatsvinden in een ander land dan het land waar de maïs geteeld werd.

  2. een mogelijke concentratie van aflatoxine B1 kan optreden in de afgeleide producten, vanwege het verwerkingsproces, ongeacht of ze nat of droog zijn. Een afgeleid product kan daarom hogere gehaltes aan ongewenste stoffen bevatten dan de maïs waarvan het afkomstig is.

  3. Maïs, verwerkte maïs en afgeleide producten die in de handel worden gebracht met bestemming diervoeders altijd moeten voldoen aan de specifieke normen uit de van toepassing zijnde wetgeving en aan de normen vermeld in het FCA document BT-01.