Onderwerp: Hallo, hier ben ik weer.

Minder pijn is ieders welzijn.
Hallo, hier is hij weer, de nieuwsbrief van.....
Hallo, hoe is het met je? Tijd voor de volgende nieuwsbrief, wat gaat de tijd toch snel!
Er is weer een heleboel gebeurd, zeker de moeite waard om even met je te delen.

De onderwerpen van deze keer:
  • Onderzoek bij later doorsnijden navelstreng bij te kleine baby's;
  • Hoop op langer leven met alvleesklierkanker;
  • Tandartsboor is verleden tijd als het aan de Maldense onderzoeker ligt;
  • Pre-zwangerschapsbezoek: 'zorg dat je fit genoeg bent voor de zwangerschap';
  • Super precies apparaat voor bestraling tumor;
  • Met moederkoek naast het kraambed;
  • Een glas wijn of bier kan kans op borstkanker bij vrouwen al vergroten;
  • Oefentherapie voor artrosepatiënten weer vergoed;
  • Muizen met 3D geprinte eierstokken bevallen van jongen;
  • Levensreddend medicijn wordt niet meer vergoed wegens 'te duur'.
Onderzoek bij later doorsnijden navelstreng bij te kleine baby's

In meerdere ziekenhuizen worden binnenkort de mogelijkheden voor en nadelen van het later doorsnijden van de navelstreng onderzocht.
Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) ontwikkelde een tafel waarop te kleine baby's meteen zorg kunnen krijgen zonder dat de navelstreng al is doorgeknipt. Daar wordt hij ook al gebruikt.
Hoop op langer leven met alvleesklierkanker

Er gloort een klein beetje hoop voor sommige mensen met alvleesklierkanker, zegt het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam. Mensen die uitbehandeld lijken, kunnen in bepaalde gevallen kans maken op levensverlenging.
Dankzij een bepaalde chemotherapie kan alvleesklierkanker zodanig slinken dat er daarna vaker succesvol kan worden geopereerd, zo is vastgesteld door chirurg Marc Besselink en zijn team.
Tandartsboor is verleden tijd als het aan de Maldense onderzoeker ligt

Het is misschien wel het meest gevreesde instrument bij de tandarts: de boor, die gebruikt wordt om gaatjes mee te vullen. Maar, zegt tandarts Jo Frencken (67) uit Malden, die pijnlijke boor is vaak niet nodig. Een gaatje vullen kan net zo goed met handinstrumenten als beitels en schepjes die veel minder zeer doen.

Pre-zwangerschapsbezoek: 'zorg dat je fit genoeg bent voor de zwangerschap'

Vrouwen die een kind willen, zouden voordat ze zwanger zijn al moeten melden bij de huisarts of verloskundige, blijkt uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Doormiddel van een pre-zwangerschapsbezoek kunnen vrouwen zich beter voorbereiden op de zwangerschap.

Lees meer...........
Super precies apparaat voor bestraling tumor

UMC Utrecht heeft een apparaat ontwikkeld waarmee de arts een tumorheel precies kan bestralen. Naar verwachting kan het apparaat over twee jaar worden gebruikt voor kankertherapie.
Alleen de tumorraken bij bestraling en het omliggende weefsel zoveel mogelijk sparen is erg lastig. Maar na 18 jaar sleutelen aan prototypes, en uitgebreid testen heeft het UMC Utrecht nu een apparaat in bedrijf waarmee dit tot in de perfectie kan. „We kunnen een tumornu tot op 0,3 millimeter nauwkeurig bestralen”, zei hoogleraar experimentele klinische fysica Bas Raaymakers, na afloop van een geslaagde eerste proef bij een patiënt met een tumor in de lendewervel.

Lees meer...........

Met moederkoek naast het kraambed

Het AZ Sint-Jan Oostende heeft voor het eerst een lotusbevalling begeleid. Maar een nieuwe trend zit er niet meteen in.
Een bevalling is op zich niet veel anders dan een gewone Lotusbevalling: eerst komt het kind, dan komt de moederkoek. Het verschil zit hem erin dat de navelstreng tussen beide niet wordt doorgeknipt.

Een glas wijn of bier kan kans op borstkanker bij vrouwen al vergroten

Door één glas alcohol per dag te drinken, kunnen vrouwen al een verhoogde kans krijgen op borstkanker. Dat blijkt uit de nieuwste bevindingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds.
Volgens de onderzoekers zou twee op de vijf gevallen van borstkankeral voorkomen kunnen worden door geen alcohol te drinken, meer te bewegen en op een gezond gewicht te blijven.


Oefentherapie voor artrosepatiënten weer vergoed

Patiënten met artrose krijgen oefentherapie weer vergoed. Vanaf volgend jaar kunnen zij op kosten van de verzekeraar twaalf behandelingen van bijvoorbeeld een fysio- of Mensendieck-therapeut ondergaan, heeft het kabinet vrijdag besloten.


Muizen met 3D geprinte eierstokken bevallen van jongen

Amerikaanse wetenschappers zijn erin geslaagd om muizen met 3D-geprinte eierstokken te laten bevallen.
De eierstokken werden operatief ingebracht bij zeven vrouwtjesmuizen, die vervolgens paarden met mannetjes.
Uiteindelijk bevielen drie van de zeven muizen van gezonde jongen. Dat melden de onderzoekers van Northwestern University in het wetenschappelijk tijdschrift.


Levensreddend medicijn wordt niet meer vergoed wegens 'te duur'

In Nederland lijden ongeveer 130 mensen aan een zeldzame, zeer ernstige bloedziekte. Er is een geneesmiddel, maar dat kost 480.000 euro per jaar. En dat geld is er niet meer, concludeert adviesorgaan het Zorginstituut in een nieuw advies aan demissionair minister Schippers. Het is enerzijds de wrange discussie over de waarde van een mensenleven en het gaat anderzijds over de moeizame relatie tussen overheden en farmaceuten.

Wanneer jij iemand kent waarvan je weet dat deze altijd pijn of ergens ongemak van heeft, verwijs hem/haar dan naar de website van Pijnreductie. Geef mensen zelf de mogelijkheid om te kijken of ik iets voor ze kan betekenen. 

Pijnreductie heeft diverse mogelijkheden om workshops te volgen:
Laanderhof 45, 5351CN, Berghem, Netherlands
U kunt zich op elk moment afmelden of uw contactgegevens veranderen.

Mogelijk gemaakt door:
GetResponse